Семейство

Колко е важно да насърчаваме и подкрепяме децата си

27.07.2012г. / 10 26ч.
Снежана Проданова
Колко е важно да насърчаваме и подкрепяме децата си

Независимо от възрастта им, децата ни винаги си остават наши рожби и имат нужда от подкрепата ни. С няколко простички, но важни за техните самочувствие и правилно развитие действия, можем да съхраним връзката родител-дете:

  • Бъдете до тях на всяко състезание, церемония, представление. Окуражавайте ги за всяко едно начинание и им покажете доверието си, за да ви отвърнат и те със същото.
  • Всяко дете има нужда от свой „най-голям фен“. Затова ако спортува, присъствайте на мачовете му, викайте за него. Най-голяма радост и вдъхновение носи поощрението от любимите хора. То ни кара да се стараем все повече и да искаме да ги накараме да се гордеят с нас.
  • Стимулирайте талантите и интересите на децата си. Подтикнете ги да свирят на музикален инструмент, да пеят, да танцуват, да рисуват. Творчеството обогатява духа и дори хобито им да не се превърне в цел на живота, винаги ще им се отплаща за старанието. Не забравяйте, че в училище средата също влияе на личността на малкия човек. Важно е да подкрепяте децата си и в успехите, и в неуспехите им.
  • Не се усъмнявайте в действията на детето си. Разбира се, не му внушавайте, че човек е всеможещ, а го подтикнете да прави опити, да не се страхува от грешки, да се учи от опита си. Покажете вяра в него и ще видите как ще започне да се старае да я оправдава. Бъдете повече от родител. Бъдете му приятел!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай