Семейство

Намерете работа на учениците през лятната ваканция

27.07.2012г. / 15 25ч.
Ивет Лолова
Намерете работа на учениците през лятната ваканция

Мързелуване или работа за децата през лятната ваканция

Лятото за учениците е време на заслужена почивка и мързел до край! Цяла година превиват гръб под тежките чанти, учат трудни уроци – сега е времето да релаксират и съберат сили за новата учебна година.

Лятото е и идеалното време за „Забавното лятно четене“, спорт, изкуство, хоби, самообразование или работа. Родителите са най-силният фактор, който формира отношението на децата към живота и труда.

Ето няколко полезни насоки към родителите с какво да занимават децата си през лятото:

1. Определете 2-3 домакински задължения, които да изпълняват всекидневно: миене на чинии, изхвърляне на боклука, пазаруване, чистене.

2. Грижа за по-малък брат или сестра или за домашния любимец.

3. Четене на книга

4. Спорт и изкуство
Разходка, колело, ролери, фитнес, футбол и танци – възможностите са много.

5. Рисуване и музика
Потърсете летни курсове по рисуване или намерете близък приятел/съседка, която да въведе детето ви в света на пианото или китарата. Дори да нямате професионални амбиции, изкуството облагородява и възпитава.

6. Първи готварски уроци
Още от 6-годишна възраст започнете да учите детето на елементарни готварски уроци – как се прави зеленчукова и плодова салата, омлет, соленки, плодов шейк.

7. Рецепти за зимнина
Ангажирайте ги в приготвянето на зимнина – компоти, сладка и туршии.

8. Помощ в градинарството
Ако детето е на село при баба и дядо, лятото е идеалното време за извънкласно обучение по флора и фауна.

9. Почасова работа
По-големите ученици си намират сами почасова работа. Въпреки, че често се жалват от грубо държане на работодателя и ниско заплащане, раздаването на флаери или продаването на сладолед си е работа, която дисциплинира и трупа трудов и социален опит.

10. Доброволчество
Чрез общината или познати можете да намерите на тийнейджърите доброволческа работа.

До началото на учебната година има месец и половина – не позволявайте на децата си да го пропилеят само в бездействие, за да не се чудите после защо детето ви кара толкова труден пубертет, а вие чисто и просто сте го разглезили.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Виолета ( преди 11 години )
Как ме върнахте в ученическите години и летните ваканции на село...нямам спомен да ми е било скучно. Майка все ми оставяше нещо за вършене като домакинска работа и даже работа в градината. И когато свършвахме с поставените от родителите задачки, се заемахме със самоинициативи. С децата от махалата имахме тимуровска команда - някой спомня ли си това. Освен това редовно представяхме някакви сценки в летните вечери на родителите и съседите. Хубаво беше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар