Зелено

Естествен начин за подмладяване след 40-годишна възраст

31.07.2012г. / 12 30ч.
Аз жената
Естествен начин за подмладяване след 40-годишна възраст

С помощта на компютърна програма учени от университета в Амстердам изчислили, че усмихнатото лице изглежда по-младо, но само след 40-годишна възраст.

Тео Гевърс и колегите му събрали най-голямата „База за усмивки“ – видеозаписи на посетители на университетския научен център NEMO.

В проекта участвали 481 души – жени и мъже на възраст от 8 до 76 години. От тях се изисквало да покажат пред камерата една изкуствена и една искрена усмивка. Освен това трябвало да демонстрират и други емоции – гняв, тъга, учудване и ужас.

След подробен анализ на мимиките на лицето и ъгъла на повдигане на устата, компютърна програма отчела възрастта и емоциите на човека.

Паралелно бил извършен втори експеримент, при който доброволци прегледали видеозаписите и оценили възрастта на анкетираните, дали изглеждат привлекателни и какъв е характерът им.

Сравнителните резултати показали, че компютърната програма греши в истинската възраст с 6 години, а доброволците бъркат със 7 години.

Изследването на учените показало, че хората се подмладяват, когато се усмихват, но само ако са по-възрастни от 40 години. „Ако сте под 40 години и искате да изглеждате по-млади, трябва да сдържате чувствата си“ – категорични са Гевърс и колегите му, съобщи Риа новости.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай