Зелено

На какви храни да наблегнем, за да сме със здраво сърце

31.07.2012г. / 13 26ч.
Снежана Проданова
На какви храни да наблегнем, за да сме със здраво сърце

Не само редовните тренировки ще държат сърцето ви във форма, но и правилната храна, чрез която ще регулирате холестерола и кръвното налягане и ще намалите като цяло риска от сърдечни заболявания.

Боровинките, спанакът, червеното вино и гроздовият сок са силни антиоксиданти, които предотвратяват сърдечни заболявания, намаляват нивото на вредни мазнини, лошия холестерол и кръвната захар. Съдържащият се в спанака магнезий контролира кръвното налягане.

Ядките и сьомгата са богати на омега-3 мастни киселини, които се борят с триглицеридите и лошия холестерол като позволяват на кръвта да тече нормално през кръвоносните съдове.

Заменете месото в менюто си с храни, съдържащи соя, като например тофу, за да намалите холестерола. Бобовите растения имат същото действие, но и влияят добре на инсулиновата резистентност.

Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които познаваме още като „полезни мазнини“, защото не се натрупват в организма.

Прибавяйте в ястията си и следните полезни подправки: канела, джинджифил, къри, червен пипер, мента.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай