Свободно време

Планиране на лятната почивка

08.08.2012г. / 14 20ч.
Снежана Проданова
Планиране на лятната почивка

Цяла година отделяме по малко от заплатата си, за да прекараме лятото весело и спокойно. С цялата сума налице идва моментът, в който трябва да направим предварителен план на разходите си в зависимост от желаната почивката. Изберете времето и мястото и се заемете с подробностите.

Как да стигнем дотам?

Ако ще ходите със собствената си кола, изчислете колко гориво ще ви трябва за отиване и връщане, за обиколки из местността и отделете пари за паркинг. Ако ще наемате кола, запознайте се предварително с условията и цените, за да няма изненади.

Къде ще отседнем?

Ако запазите хотел с ол инклузив, не разчитайте, че всяко нещо, което ви потрябва, ще ви е безплатно. Уведомете се какво е включено в пакета и попитайте предварително за някакви намаления. Ако сте с по-приключенски дух и планирате лагеруване на палатки, направете списък с вещите, които ще вземете, наизустете маршрута си, подгответе достатъчно храна и съобразете дължината на дневните походи с количеството вода, с което ще разполагате. Не рискувайте с нощни преходи особено ако сте с децата си. Можете да попаднете в много неочаквани ситуации, затова се подгответе добре физически и психически.

Колко пари да вземем със себе си?  

Носенето на пари в брой е рисковано, затова  не дръжте големи суми у себе си. От друга страна е по-добре да имаме пари в излишък, отколкото да останем с празни ръце. Ако не планирате големи покупки, разберете колко горе-долу струват сувенирите и каква е цената на обяда и вечерята и умножете грубо по броя дните на престоя си.

Допълнителни разходи:

- не забравяйте да носите сувенирчета от родното си място, ако ще отсядате при местни хора. При всички случаи, добре е да имате нещо, което да подарите за спомен на новите познати.

- вход за музеи, исторически, културни или природни забележителности

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай