Здраве и красота

Домакинските задължения помагат да превъзмогнем стреса

14.08.2012г. / 10 03ч.
Аз жената
Домакинските задължения помагат да превъзмогнем стреса

Неприятните и понякога тъврде досадни домакински задължения могат да са идеална антистрес практика, твърдят германски учени.

Разтребването, готвенето и чистенето с прахосмукачка помагат за разтоварване от стреса в службата.

"На хората подобно твърдение може и да им се стори странно, но истината е, че домакинската работа помага за постигането на баланс", казва Анекатрин Хопе, специалист по психология на труда от Хумболтовия университет в Берлин.

Заниманията като готвене, чистене и разтребване изискват концентрация и осигуряват разнообразие. Съсредоточаването върху вечерята например помага да отклоним вниманието си от всичко онова, което ни е подразнило през деня в службата.

"Важното обаче е да не се захващаме с домакинска дейност, която ни е неприятна. Хората, които мразят да чистят с прахосмукачка, не трябва да се насилват да го правят след края на работния ден. Вместо това те могат да готвят или да пуснат пералня, ако тези занимания са им по-приятни", допълва Хопе.

За служителите в офиси разтоварването чрез домакинстване е особено ползотворно. Да се върши някаква дейност на ръка след часове наред, прекарани пред компютъра, допринася за постигането на баланс, съобщава Dnes.bg.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай