Зелено

Да чакаме ли чудеса от домашната козметика?

16.08.2012г. / 16 22ч.
Ивет Лолова
Да чакаме ли чудеса от домашната козметика?

От няколко години домашната козметика, собственоръчно изработена в кухнята ни, е световна тенденция, подобно на еко-био и hand made модата.

Плюсове
Знаем какви продукти влагаме в маската, шампоана, тоалетната вода и балсама. Предварително, обаче, трябва да сме солидно подготвени с информация за свойствата на плодовете, зеленчуците и билките. Иначе може да навредим на кожата си. Трябва да отчитаме и сезонната козметика. Изобщо, трябва да се превърнем почти в дерматолози и козметолози без диплома.

Натуралната домашна козметика не предизвиква привикване на кожата, няма хормони и изкуствени добавки като оцветители, сгъстители и консерванти.

Краткият срок на годност пречи да забъркаме шампоан или маска в голямо количество. Повечето видове домашна козметика се приготвят и използват веднага, малка част може да се съхраняват в хладилника няколко дни.

Недостатъци
Нужно е време, за да купиш, нарежеш, изтискаш, накълцаш, хомогениризираш балсама или маската.

Поради липсата на силни химически добавки, домашната козметика дава по-бавни резултати, но пък упоритостта накрая бива възнаградена.

При пътуване няма как да ползвате домашна козметика.

Когато теглите чертата, се оказва, че миниатюрно бурканче с домашно приготвен лосион за тяло или вода за уста струва по-скъпо от готовата тубичка от магазина.

Премисляйки доводите за и против, всеки може да вземе решение за себе си. В повечето случай жените комбинират домашна с промишлена козметика. Красотата ще си проличи и в двата случая, щом не пропускате сутрин, обед  или вечер да се грижите за себе си.

Снимка: Reuters

Прочетете още:



 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
arty ( преди 11 години )
Не излиза по-скъпо, ще ме извинявате. 150 мл. крем излизат около 3 лв. В магазина ако е по- евтино това качество би било приказно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
hm ( преди 11 години )
Аз лично комбинирам двата вида козметика. Приготвям си сама лосион за тяло, дезодорант, вит.С серум, масла за лице, маски за коса и лице и спрях да използвам балсам - вместо това ползвам оцетни или бирени изплаквания (няма миризма след изсъхване на косата). Това, което наистина отнема време при домашната козметика е да се намерят рецептите, които работят лично за вас. След това обаче трудно може да върнете към купешките им еквиваленти, освен ако не са супер качествени и съответно супер скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар