Семейство

Магнитен резонанс доказва алкохолизъм още в детска възраст

21.08.2012г. / 09 54ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Учени сравнили снимки от ядрено-магнитен резонанс на главния мозък на 40 здрави тийнейджъри на възраст от 12 до 16 години, които до този момент не били употребявали алкохол. В следващите 3 години децата били наблюдавани и в края на периода отново изследвани. За изминалото време половината от подрастващите се били пристрастили към спиртните напитки.

При снимките на децата, зависими от алкохола, имало специфично място на възбуждане в главния мозък. В момента, в който децата започнали да пият, тази точка от мозъка започнала да изглежда както на снимките на закоравелите алкохолици. Като резултат при хората, зависими от спиртните напитки, страда паметта: тази особеност се среща по-често при жените, но и при мъжете, пиещи по 4-5 дози алкохол дневно.

„Резултатите от изследването противоречи на очакванията ни, защото ние смятахме, че младият мозък работи по-ефективно от възрастния” – казва в прес-съобщение до медиите Линдзи Сквеглия от Университета в Сан Диего, Калифорния. - Резултатите от научната работа допълват факта, че алкохолът има последствия за развитието на мозъка на подрастващите. В същото време иследването допълва много празнини: по известен тип на мозъчната дейност може да се установи кои деца се намират в групата на риска от алкохолна зависимост.”

Учените припомнят, че алкохолизмът при някои хора се дължи на биологически предпоставки и влиза в т.н. наследствени болести.

Снимка: Надежда Маринова

Прочетете още:

Коментирай