Кулинарният фестивал "Пъстра трапеза" празнува рожден ден в София

22.08.2012г. / 10 12ч.
Аз жената
Кулинарният фестивал "Пъстра трапеза" празнува рожден ден в София

Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” ще посрещне четвъртия си рожден ден на 8 септември в София – градът, който е и столица на празника за 2012 г. Събитието е част от културния календар на Столична община.

Най-голямата дървена лъжица, копие на призовете за Третите годишни награди „Пазител на традициите“ 2012, ще бъде показана тази събота, 8 септември, в София. Статуята, висока 1,5-метра, направена изцяло от майстор Павел Койчев от Казанлък, е във формата на лъжица, и е пълно копие на наградите, които Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А. Р. И. З.-7) ще раздаде на 14 ноември 2012 г. в зала 1 на НДК. Призовете се дават на хора, доказали таланта си в областите фолклор, кулинария, занаяти и изобразително изкуство.

Статуята, която се очаква да намери своето достойно място в центъра на София догодина, ще бъде една от атракциите за четвъртия рожден ден на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“, чиято столица тази година е София. Всеки от гостите на фестивала ще може да се снима със статуята, като за целта организаторите са осигурили фотограф.

Празникът, организиран от шеф Пеньо Иванов, започва в 11,00 часа в градинката зад Паметника на Съветската армия в столицата.

Шеф Пеньо Иванов, организатор на „Пъстра трапеза”, и гостуващите професионални готвачи, както и възпитаници на местните гимназии по туризъм, ще демонстрират пред столичани приготвянето на уникални ястия от региона. Разбира се, няма да липсват и пъстрите щандове на традиционните и нови участници, които ще подредят направени по рецептите на техните баби характерни за софийско гозби. След края на изложбата, която по традиция има конкурсен характер, журито ще определи награди за най-добра етно визия на щанд, десерт, оригинална визия на ястия, оригинална рецепта, вкус и автентична рецепта.

Очаква се шеф Иванов да готви в компанията на ВИП-гости и известни личности, чиито имена на този етап се пазят в тайна, за да бъде изненадата пълна. Всеки от тях ще представи пред публиката любимото си ястие и начина, по който го приготвя.

За най-малките ще е отворена шатрата, в която всяко дете ще може да нарисува любимата си гозба, като част от традиционния детски пленер „Рецептите на баба”. Освен творбите, създадени по време на фестивала, там ще могат да се видят и рисунките от едноименния годишен конкурс, както и спечелилата първа награда „Бабо, научи ме!” на Патрисия Господинова, която е официален плакат на фестивала за 2012 г.

Разбира се, няма да липсват и надпреварите за най-бързи участници в надяждането с боб и кисело мляко, а всеки, който желае, ще може да опита сръчността си с помощта на майсторите-занаятчии.

Прочетете още:

Коментирай