Здраве и красота

Знаците на ръката разкриват здравословни проблеми

25.08.2012г. / 01 00ч.
Снежана Проданова
Знаците на ръката разкриват здравословни проблеми

Гледането на ръка може да става и извън палатката на загадъчната ясновидка, но не с цел разбулване на бъдещето, а правене на заключения за здравословното ни състояние.

1.  Дланите

-  Ако дланите ви са зачервени, сърбят и парят, то най-вероятно имате екзема. Водата, почистващите препарати и сапунът могат да влошат състоянието на кожата, затова носете ръкавици, докато чистите и не забравяйте да ползвате крем за ръце без изкуствени аромати.

-  Оранжево и жълто оцветените длани не са повод за притеснение – дори напротив – това сочи, че приемате много здравословни зеленчуци, пълни с кератин: моркови, картофи, тиква.

2. Пръстите

-  Около 5% от населението на Земята, повечето от които жени, страдат от болестта на Рейно – състояние, провокирано от стрес или ниски температури. Резултатът са посинели или сковани върхове на пръстите, ушите, носа, краката. Обикновено не е сериозно, но ако не отмине до 30 мин, потърсете мнението на лекар.

- Солените храни, антибиотиците, горещото време и предменструалния синдром могат да предизвикат подуване на пръстите. В такъв случай е добре да приемате много течности. Ако отокът не изчезне, може да означава проблеми с бъбреците, черния дроб, щитовидната жлеза или сърцето.

3. Ноктите

- Кожата под ноктите трябва да е розова (с изключение на белите дъгички в основата на нокътя). Ако е бяла, може да страдате от дефицит на желязо. Наблегнете на храни, богати на желязо като спанак, червено месо и боб.

- С годините ноктите стават по-слаби, но ако се чупят, напукват и лющят лесно, значи нивото на витамин В в организма ви е ниско. Компенсирайте го с прием на риба, пилешко месо, яйца, млечни продукти и зелени салати.

- Няма нужда да се притеснявате от бели петънца по иначе здравите ви нокти. Те се появяват, когато сте наранили корена.

-  Черно петънце под нокътя може да е от удар, но ако се задържи повече от няколко дена, говорете с дерматолог, защото може да е признак за меланома.

Снимка: Reuters

Прочетете още:
Домашен кокосов крем за ръце
Масаж за уморени ръце
Подмладете кожата на ръцете, за да не изглеждат като на баба ви
 

Коментирай