За дома

Какво трябва да знаем за едно жилище преди да го наемем

28.08.2012г. / 09 11ч.
Снежана Проданова
Какво трябва да знаем за едно жилище преди да го наемем

Всички сме чували смущаващи истории за измамени наематели, за лоши сделки, за неприятни последици. Успокояваме се, както винаги, с баналното „Точно пък на мен едва ли ще се случи...“.

За да не проумеем по болезнен начин как работи теорията на вероятностите, редно е да имаме предвид някои основни моменти при наемането на жилище. Не се стеснявайте да задавате на хазяина въпроси от всяко естество и особено внимание обърнете на следните:

1. Добър ли е кварталът? – Какво е нивото на престъпност, добре осветени ли са улиците, имало ли е предишни случаи на кражби или насилие, спокоен ли е, има ли удобен обществен транспорт? А ако търсите дом за семейството си – осведомете се за детски градини и училища в околността. Средата, в която ще попаднете, ще е от огромно значение за пребиваването ви там, затова не я оставяйте на заден план.

2. Кои са били последните наематели? – По това какви са били и колко време са останали да живеят в жилището можете да отсъдите дали са били доволни и до колко мястото е подходящо за вас самите.

3. Какво е включено в наема? – Твърде неприятно би било, ако откриете идеалния дом на достъпна цена и се окаже, че токът, водата, парното и т. н. не са включени в наема. Внимателно прочетете договора и изяснете с хазяина си подобни евентуални недоразумения.

4. Има ли застраховка на жилището и какво включва тя? – Обичайно наемателите сами уреждат малки повреди, които са нанесли, а хазяинът по-големите щети. Прочетете всички точки от застрахователната полица, за да не се налага вие да плащате излишни пари.

5. Работят ли всички уреди, които ще са на наше разположение? – Разбира се, по време на огледа не можете да носите прането си, за да изпробвате пералнята, но задавайки този въпрос, малко или много, задължавате хазяина си да поправи електроуредите и като цяло обзавеждането на апартамента. Веднага щом се нанесете, изпробвайте ги, за да се оплачете своевременно.

6. Преди да подпишете договора, уверете се, че всичко, за което сте говорили с хазяина си, е правилно записано или че въобще е записано. Неща, които не са писмено потвърдени, а само споменати, могат да бъдат лесно пренебрегнати.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай