Кръщават орхидея на Принцеса Даяна за 15-тата годишнина от смъртта й

31.08.2012г. / 10 19ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На 31 август се навършват 15 години от смъртта на „Принцесата на народа” , Лейди Ди. Едва 36-годишна животът й завършва трагично в автомобилна катастрофа в Париж. Колата, в която пътува заедно с любимия си, Доди Ал-Файед, се врязва с голяма скорост в мантинелата на тунел. Само шансът спасява Доди от смъртта, но принцесата загива.

Очаква стотици британци да отдадат почит на любимата си принцеса в бившата й лондонска резиденция – двореца Кенсингтън. Именно там, до златните му врати, през 1997 г. потресени от трагедията нейни сънародници, в нейна памет запалиха свещи и поднесоха безброй много цветя и картички.

В двореца няма да отбележат годишнината. Независимо от това тези дни там работят върху изложба от дрехи от личната колекция на принцесата, в които тя се е появявала публично през 1980-1990 г.

Най-преданите почитатели на Лейди Ди ще се съберат в известното лондонско кафе „Диана”. Собственикът му го нарича в чест на принцесата, след като веднъж имал щастието да я зърне от прозореца, в компанията на синовете си Уилям и Хари, докато ги изпращала до училище. Диана оценява идеята му и обичала да се отбива там за кафе заедно с младите принцове.

През 1997 г. в чест на Лейди Ди трябвало да нарекат и нов вид орхидея. През тази година в Ботаническата градина в Сингапур очаквали визитата на принцесата, за да й връчат цветето с нейното име, но тя така и не успяла да пристигне. Вместо нея тази година за Сингапур щу замине големият й син – принц  Уилям, заедно със съпругата си, херцогинята на Кембридж, Катрин. Посещението е планирано през септември, когато ще вземат участие в церемония, на която на екзотичното цвете тържествено ще бъде дадено името „Лейди Ди”.

Все пак ще има траурна церемония – в семейното имение на семейство Спенсър в Нортхемптъншир, на уединения остров, където е погребана принцесата.

Още приживе Принцеса Даяна се превърна в модна икона, а след  смрътта й, образът й се сдоби с още по-бляскав ореол. Хората я обичаха, заради искренността и добротата й и заради огромната й ангажираност в многобройни благотворителни каузи. Истинските принцеси никога не умират.

Снимка: Reuters

Прочетете още:





 

Коментирай