Семейство

За по-добра защита на децата създадоха регионална коалиция

12.09.2012г. / 16 49ч.
Аз жената
За по-добра защита на децата създадоха регионална коалиция

Детските мрежи на България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Молдова, Румъния и Сърбия сключиха пакт за сътрудничество.

На 11 септември 2012 г. в София, Национална мрежа за децата (НМД) бе домакин на подписаното споразумение за създаване на регионална коалиция за защита на децата с име ChildPact между мрежови организации за деца от 8 страни от Черноморския регион. Главната цел на обединението е да се бори за правата на децата от региона, засилване ролята на неправителствения сектор за активно участие за политиките за деца и по-добро сътрудничество с властите на европейско и местно ниво. ChildPact ще работи и ще си сътрудничи активно с Организацията на черноморското икономическо сътрудничество.

Председателите на обединението ще са на ротационен принцип с мандат от 6 месеца. Бордът ще се събира два пъти годишно, за да обсъжда постигнатото и да планира стратегиите за развитие. За първи председател бе избран Саша Стефанович от сръбската детска мрежа „Отворени клуб“. Негови заместници ще са председателите на мрежите от Албания и Армения.

След подписването на документа, Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата заяви: „Обединяваме се, за да можем да си сътрудничим с държавните власти и политици, за да имат децата от региона по-добри политики и условия за живот. Наша цел ще бъде и ежедневното поставяне на темите за децата на дневен ред“.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай