Семейство

Най-любимата книга за лято 2012 е „Мечо Пух“, най-четящият град – Русе

18.09.2012г. / 08 52ч.
Ивет Лолова
Най-любимата книга за лято 2012 е „Мечо Пух“, най-четящият град – Русе

Най-любимата книга на децата през лято 2012 е „Мечо Пух“, а най-много четящи деца има в Русе. Това показаха резултатите от националната кампания за стимулиране на детското четене „Забавното лятно четене“ 2012, организирана от детския интернет портал Az-deteto.bg и Столична библиотека.

Русе е на челното място за най-четящ град с 12 %,, като се съпостави броят прочетени книги с броя на децата от съответното населено място. Следващите градове в класацията са: Стара Загора 9 %, Варна – 4 %, София – 2%.

Онлайн читателският дневник сочи, че най-четящото училище е СОУ „Христо Ботев“, с 602 книги. След него е 8-о СОУПЧЕ „А. С. Пушкин“ във Варна с 470 книги, 2-ро ОУ „Петко Рачов Славейков“ в Стара Загора с 365 книги, ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас с 206 книги и 55-о СОУ в София със 175 книги.
Най-четящото дете е Даниел Георгиев, също от Русе, който е попълнил 213 книги в своя електронен читателски дневник. Второто място в тази категория заема Деница Петкова, също от Русе, с 201 книги. Трета е Вяра Младенова със 192 книги от Белово.

На тържественото закриване на кампанията в Американския център на Столична библиотека присъстваха Жюстин Томс – създател на Az-deteto.bg, Спаска Тарандова, заместник директор „Библиотечни дейности и автоматизация“, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Любов Костова – мениджър на Британския съвет, Наталия Георгиева от „Глобални библиотеки“, представител на Регионалния инспекторат по образование, писателката Маги Благоева – посланик на четенето, директорът на Пенсионен фонд „Доверие“ – генералния спонсор на кампанията, представители на библиотеките в Русе и Белово, както и ученици от тези градове.

Спаска Тарандова откри срещата, като благодари на всички, които се включиха в кампанията, защото те разбират четенето като вътрешна потребност и възможност да открият нови светове и да развият своето въображение, за да има какво да споделят с приятели на живо или в социалните мрежи. „Това, което правим е защото ние, от Столична библиотека и Az-deteto.bg с кампанията „Забавното лятно четене“ искаме вие, деца, на 15 септември да сте по-подготвени, знаещи и можещи, добили любов към книгата и четенето.“ – допълни тя.

Янка Такева поздрави гостите на тържеството и напомни: „ Книгите са тези посланици, които ни учат на доброто, как и по какъв начин да се справим с живота, дават ни възможност да разберем какво е добро и лошо, красиво и грозно. Книгата е тази, която помага за личностното развитие на всеки един от нас.“

Любов Костова обяви най-любимата книга за лято 2012 – „Мечо Пух“: „Знанието на езици и любовта към книгите ще ви отведе по много места по света. Тази година честваме 130 години от рождението на Алън А. Милн и 86 години от написването на „Мечо Пух“, което показва, че словото и красотата на мечтите са вечни, те не познават възраст, епоха и езици. Колкото повече езици знаете, толкова повече книги ще четете и толкова повече герои ще ви вдъхновяват.“

Наталия Георгиева от „Глобални библиотеки“ е убедена, че влизането на компютрите в библиотеките е направило възможна връзката между четенето и компютрите, особено в малките градове.

„Забавното лятно четене“ 2012 завърши с голям успех, посещавайки няколко български града: Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Пазарджик и Кюстендил. Организаторите си пожелават догодина да гостуват на повече малки населени места. На 15 септември беше обявен краят на кампанията, която обаче лесно може да продължи в забавно целогодишно четене. Очаквайте следващото лято „Забавното лятно четене“ 2013.

Партньорите, които застават зад инициативата и благодарение на които тя е възможна са ПОК Доверие, МТел и издателствата Кибеа, Инфодар, Ентусиаст, Кръгозор и Сиела.

Медийни партньори на инициативата са БНТ, Тв7, Super7, БНР, Радио N-Joy, БГ Радио, Dnes.bg, Teenproblem.net, Kafene.bg, списание "Мениджър", Bgmaps.com, Програмата, Аз чета, Detskiknigi.com, Sofia Design Week Kids.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Vilka ( преди 11 години )
МЕЧО ПУХ!МОЯТ ЛЮБИМ ЛИТЕРАТУРЕН ГЕРОЙ ОТ ДЕТСТВОТО ДОСЕГА.БРАВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота