Оперни спектакли за деца представя проектът „Класически бивалици“

25.09.2012г. / 15 11ч.
Аз жената
Оперни спектакли за деца представя проектът „Класически бивалици“

Проучване сред 121 родители на деца между 6 и 12 години в София сочи, че майките и бащите са склонни да заведат децата си на опера още от ранна възраст. Допитването е по инициатива на проекта „Класически бивалици“, който представя адаптирани класически произведения на най-малките. 96 от родителите на деца между 8 и 10 години споделят, че децата им вече са посещавали или им е време да отидат на опера.

„Вложихме много труд и усилия, за да създадем представление по опера от Моцарт, което да е достъпно за малките. Беше ни интересно и да разберем мнението на младите родители има ли „подходяща“ възраст за първата опера на децата.“ споделя Георги Патриков, диригент и организатор на „Класически бивалици“. „Вярваме че чрез проекта си стимулираме още повече родители да запознаят от рано децата си с класическото изкуство по един забавен начин.“

След първото успешно представление на адаптираната опера „Бастиен и Бастиена“ от Моцарт в края на юни 2012, от „Класически бивалици“ са подготвили още две.

На 30 септември 2012 от 15 ч. на открито в парк Герена в София, опера за деца ще открие концерта „Подуенски музиканти“. След забавлението за малките на сцената в парка ще излязат Васко Кръпката,NEMO, Response, SEVI и Jerihon.

Непосредствено след изявата на открито, на 1 октомври от 18 ч., малки и големи ще могат също да се забавляват с операта „Бастиен и Бастиена“ от Моцарт и кантатата „Училищният директор“ от Телеман в културен дом „Красно село“ – (бул. „Цар Борис III“ 41).

Постановките са безплатни, а за най-малките организаторите са подготвили изненади и игри с фокус опознаване на класическата музика.

Прочетете още:

Коментирай