Бременност

Ваксина при бременност ще пази от усложнения

04.10.2012г. / 21 36ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Известно е, че имунитетът на бременната жена отслабва за сметка на вид Т-клетки, които се грижат за защита на бебето. Същите се наблюдават в организма на жената и след раждането. Наличието им гарантира защитата при второ и всяко следващо забременяване Т-клетките включват своята „памет“.

Проблеми през бременността няма да възникнат, ако тялото на майката приема антигени от бащата на бебето, съдържащи се в плода. Антигените инициират имунен отговор. А наличието на „памет“ на имунитета се обяснява с факта, че повторната бременност като правило протича със значително по-малко усложнения.

Учени от Детския медицински център в Цинцинати (щата Охайо, САЩ) работят върху създаването на ваксина, която ще предотврати усложнения през бременността, включително преждевременно раждане и различни имунни нарушения. Действието й се състои в това клетките да не дават възможност на тялото на жената да отблъсква клетките на бебето.

Изследването на този феномен ще подскаже на учените как да се справят с автоимунните заболявания – като през бременността се включва „умен“ механизъм, който поддържа баланса на активността и подаването на Т-клетки.

Съществуващата сега ваксина действа на принципа на активирането на клетки. Новият подход ще даде възможност избирателно да се влияе на имунната реакция като едновременно активира Т-клетки, но и не оставя женския организъм без защита.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота