Начинът на хранене влияе на качеството на спермата, а оттук и на шансовете за забременяване. Всекидневното меню трябва да включва продукти, богати на витамините C и E, цинк и фолиева киселина – сочат данни от проучване, публикувано в списанието „Fertility and Sterility“.
В изследването участвали 80 мъже на възраст от 20 до 80 години, които дали сперма за анализ на ДНК. Освен това били разпитани за навиците им на хранене и дали употребяват допълнително витамини.
Резултатите показали, че рискът от влошени показатели на сперматозоидите и на ДНК се намалява, когато в храната на силния пол присъстват в достатъчно количество антиоксиданти и микроелементи. Друг факт, който учените подчертават е, че след 44-годишна възраст мъжете трябва да насищат организма си с витамин C, за да запазят активността на сперматозоидите.
Снимка: Reuters
Прочетете още: