Зелено

На пазар: хубавата тиква е тежката тиква

30.10.2012г. / 14 11ч.
Вергиния Генова
На пазар: хубавата тиква е тежката тиква

Заглавието може да ви се стори малко подвеждащо, но всъщност става дума именно за това – как да си изберем хубава тиква за похапване. В сезона на тиквите няма как да не опитаме поне веднъж така полезната тиква.

Важно е да си купим зряла тиква, защото недозрелите не са особено вкусни, а презрелите може да се окажат с много влакна.

Тиквата разбира се зависи от сорта, но трябва да е без повърхностни наранявания и меки части, да е плътна и тежка.

Едни сортове са по-добри за печене като кестенката и динената тиква, други могат да се използват за всякакви други кулинарни изкушения – традиционно супи и баници.

Колкото по-оранжева е тиквата, толкова повече бетакаротин може да се надяваме да намерим в нея.

След като изберем тиквата, проблемът е в пренасянето и съхраняването.

С двете крехки женски ръце е абсолютно невъзможно да си пренесеш хубава, голяма тиква до дома, затова и продавачите са се сетили да търгуват на кило нарязана тиква – удобно е за носене, но трябва да се надяваме, че е току-що нарязана и да я приготвим на момента.

Най-добре е да се запасим с тикви за сезона – според мястото и представите ни за запасяване. И да си прекараме с кола съответното количество.

Ако тиквите се съхраняват правилно на постоянна температура около 15 градуса, в сухо помещение могат да издържат и цяла зима.

За съжаление големите тикви е трудно да се съхраняват в хладилника – примерно половин тиква и трябва да я разфасоваме в пликчета. Или пък да си направим тиквена седмица и да сготвим наведнъж няколко ястия с тиква: печена тиква, тиквеник, супа от тиква. Или пък тиквен уикенд и да поканим приятели, така няма да имаме проблем със съхранението на останалата ни половин тиква.

Октомври и ноември са традиционно тиквени месеци – няма как поне веднъж да не ни замирише на тиква, да ни се дояде тиква и да си помислим за Душко Добродушков, (ако знаем кой е, разбира се) или пък за Хелоуин (странно, но факт, малко вероятно е да не знаем за него).

Сега е моментът да направим и декорация от тикви в дома – няколко до камината, (ако имаме камина, до радиатора не е толкова вампирско романтично и красиво, но кой каквото си има), в антрето, в кухнята. Трябва да избираме тикви и според интериора и големината на помещението. Струва ми се, че някои тикви могат известно време да играят приказната роля на столчета за малките деца. На пазара има голямо разнообразие от тикви – оранжеви, бели, зелени, малки, големи, кръгли, продълговати – за всеки вкус. Така че няма как да останем без тиква!

За всеки вкус си има тиква. За всяка тиква – тиквеник.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
inj.ferdi mehmedov ( преди 9 години )
Продавам мъм 20т. може и да са повече бяла тиква сладка от гр.добрич тел.0896454984
отговор Сигнализирай за неуместен коментар