Майчинство

Бащинският инстинкт

24.01.2006г. / 15 40ч.
Аз жената
Бащинският инстинкт

Какво да направя, за да насърча съпруга си повече да се интересува от детето ни? – почти с отчаян глас пита млада жена. Отношение и внимание от страна на бащата към детето често отсъства, добрите и отдадени бащи са като че все по-голяма рядкост в днешно време, а децата ни растат и как това им се отразява?! Как да накараме бащите да проявяват по-голямо търпение и да се занимават с малките – проблемът стои отворен.

Според не един американски психолог средностатистическият американски баща не се интересува от децата си. А какво да кажем за българските бащи. При все по-честите случаи на развод при млади семейства стотици българки отглеждат децата си сами. Не са малко и тези, които дори без развод не получават необходимата подкрепа от "силната" половина на семейството. Как да ги мотивираме и накараме да ни помагат повече?

Ясно е, че за разлика от жените, които имат силен майчински инстинкт бащите нямат бащински такъв или поне не е добре развит и следва да се култивира, изгради, разбира се – с наша помощ. Трябва да научим мъжете си да поемат бащинската отговорност и да са мъже на място, както са били ако не бащите им, то поне дедите им. Ролята на бащата не е само да създаде детето, но и да помага и то активно в неговото отглеждане и възпитание. Последното включва от смяната на памперси до времето заедно на игрището или в планината, например.

Как да го насърчим да е повече баща на детето ни?

Не използвайте сила, принуда. Не го карайте насила или със скандал. Поканете го първия път да погледа или помогне, а постепенно оставете някои дейности, свързани с отглеждането изцяло на него. Например къпането на детето или извеждането в парка в събота сутрин. Включвайте се и вие в началото, за да покажете какво да е поведението му (не забравяйте – той няма добре развит усет към детето, бащински инстинкт, страх го е и не знае какво да прави с детето в началото).

Други действия, които могат да го мобилизират са положителните примери на приятелски двойки и семейства, в които бащата е позитивно и активно настроен към децата. Не лоша идея е да купите и книга или няколко книги по въпроса за бащинството и да ги оставите в хола на масата с маркери на предварително отбелязани от вас важни моменти и пасажи.

Успех! С търпение ще му помогнете да открие вкуса и сладостта от бащинството! Той има нужда от помощта ви за това!

Коментирай