Здраве и красота

Разширените вени

21.02.2006г. / 19 09ч.
Аз жената
Разширените вени

Наличието на разширени вени (варици) е породено най-вече от съвременния начин на живот, който се характеризира с физическо бездействие. Изследванията показват, че колкото по-развито е едно общество, толкова по-намалена е двигателната активност и по-разпространени са заболяванията на долните крайници.

Заболелите вени представляват разширяване и издуване на подкожно разположените вени – най-често от вътрешната страна на бедрото и подбедрицата. Когато сте прави продължително време, вените изпъкват, а при легнало положение спадат. Заболяването се проявява с болки и напрегнатост в крайниците; появяват се отоци около глезена; кожата става суха и може да се появи сърбеж. След като раздвижите краката, болките се успокояват.

Боледуват обикновено хора с професии, свързани с продължително стоене изправен на едно място. Разширените вени могат да се предадат и по наследство. Много бременни забелязват разширени вени по тялото си след като родят. Причината най-често е в нарастващата матка, която притиска кръвоносните съдове и кръвообращението в долната половина на тялото е затруднено. Обикновено кръвта се събира в краката, но не е изключено и около отвора на влагалището.

Учените не са открили ефикасно средство, с което можем да кажем сбогом на появилите се разширени вени. Хапчетата, мазилата и мехлемите не могат да излекуват болните кръвоносни съдове, а само частично да подобрят състоянието им.

Популярно е лечението с инжектиране на медикаментозни течности. При този метод са възможни и възпаления, от които се развиват варикозни язви. Ако тази мярка не е достатъчна, се прибягва до оперативно лечение.

Независимо на какъв вид лечение сте се подложили, носенето на ластични чорапи е задължително. Лошото е, че продължителното им носене намалява тонуса на мускулатурата.

За да облекчите болките и възпрепятствате влошаването на разширените вени спазвайте някои основни правила.

Избягвайте да стоите дълго време прави. Винаги когато имате възможност си вдигайте краката на високо. Хранете се умерено и избягвайте рязкото напълняване. Спортувайте редовно. Носете удобни обувки с нисък ток. Избягвайте впитите дрехи и носенето на чорапи със стегнат ластик. Не са препоръчителни горещите душове и вани, както и продължителните сауни.

Упражнения:

Най-подходящото упражнение, което подобрява метаболизма, е “свещ”. Легнете по гръб с ръце до тялото. Успокойте дишането, свийте коленете и поставете стъпалата близо до седалищните части. Повдигнете краката си над торса, като гледате да не ги разгъвате. Изправете гърба и таза в права линия като си помагате с ръцете. След това бавно изправете краката. Стремете се гръдният ви кош да е отворен, лактите да натискат надолу, а рамената да са далеч от ушите. Стойте така около 2-3 минути и след това заемете изходна позиция, като следвате движенията в обратния ред.

Ако сте на работа, свалете обувките и изтегнете краката. Стегнете пръстите в шпиц и задръжте няколко секунди до минута. След това изпънете петата в контра шпиц и останете в това положение около 2 минути. Цели се мускулът да притисне вената и така се изпомпва венозния застой в долните крайници.

Същото въздействие се получава при стъпването на пръсти и пети, като задържате по няколко секунди.

Коментирай