Семейство

Конфликтът снаха – свекърва

10.03.2006г. / 22 13ч.
Аз жената
Конфликтът снаха – свекърва

Палитрата на противоречивите семейни взаимоотношения, водещи до напрежение и криза в семейството, е широка и разнообразна. За несполучливия брак един от елементите е традиционният конфликт снаха – свекърва. Навсякъде по света е установена представата за властолюбивата и свадлива свекърва. У нас старите хора казват “Лошата свекърва има очи и отзад.” и “Свекървата злобее, че снахата се весели”. В Сърбия може да чуете: “Колкото бели врани – толкова добри свекърви”.

Образът на “злата свекърва” не е избледнял в миналото. Тя е винаги компетентна и “най-добре знае”. Обича да командва и да се налага.
Според немски психолози центърът на този сблъсък е мъжът. Един от моментите, когато настъпва кризата, е когато жената изрази желанието си да получи по-голяма свобода за изява в обществения живот, в професията, както и равенство в изпълненията на домакинските задължения. Мъжът от своя страна не желае да отстъпва “лидерската си позиция” и да се откаже от битовите удобства. Настъпва криза и неизбежно се намесва майката, която открито застава на страната на сина си. От малък тя е задоволявала неговите капризи и той не може да приеме домакинските задължения за нещо напълно естествено.

До този момент майката е тази, която се е грижела за любимия мъж и е правела години наред жертви, за да може той да получи добро възпитание, да е винаги изгладен и сресан. Сега нещата се обръщат надолу с главата. Много мъже подклаждат подсъзнателно конфликта свекърва-снаха, за да може двете жени да полагат по-големи усилия да запазят благоволението му.
Никоя жена не иска да се превръща в слугиня, макар това да се е случвало векове наред. За да запази модерния си брак, съвременната жена ще трябва да направи някои компромиси.
Макар да усеща слабостите в характера на партньора си и продължаващата му зависимост от “родителските грижи”, съпругата е тази, която трябва да проявява уважение и толерантност към мъжа и свекървата си. Тези ежедневни сблъсъци ще отшумят с времето, ако покажете на своята свекърва, че се справяте не по-зле от нея в семейните ангажименти.

Спазвайте някои правила и не след дълго може да обърнете нещата в своя полза.

Винаги се съгласявайте с нейните наставления. Никога не противоречете, независимо какво е вашето мнение.

Когато очаквате да дойде на гости, положете всички усилия вечерта да премине блестящо. Постарайте се за всичко – от това вечерята да е топла и вкусна, до приятните и неангажиращи разговори. Ще дойде момент, когато ще се справите по-добре от нея и тя ще го забележи.

В нейно присъствие обръщайте внимание на нещата, с които може да изпъкнете и не скъпете комплименти, когато става дума за нея.

Сигурно не желаете да я виждате в кухнята си, затова не и позволявайте “да взима нещата в свои ръце”. Винаги споменавайте нещата, които сте направили по неин съвет, но не й позволявайте да ви “помага” в домакинството.

Колкото и да ви е вгорчила живота, уважавайте я затова, че е майка на мъжа на живота ви. Не се отнасяйте с нея по начин, по който не искате да се отнасят с вас. Един прекрасен ден и вас могат да ви нарекат свекърва.

Свекървата – 5 лесни начина да я зарадваме

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Както искаш да се съобразяват с твоите изисквания в твоя дом, така ще спазваш изискванията в чуждия дом, когато ходиш на гости, а не да се държиш като ***. Да не говорим, че познавам случаи, когато роднини на мъжът си ходят на гости в семейството му, без дори да се обадят на жена му. После искат жена му да ги уважава, ами как да уважаваш хора, на които им липсва най-елементарна култура и чувство, че като ходят на гости не са си отишли у тях, а в други семейство, в което единия човек нито им е истински роднина, нито им е приятел, нито пък са показали към него най-елементарно уважение, просто са се натрапили покрай техния роднина . Натрапници никой не не уважава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Свекървата не ти е истинска роднина, нямаш с нея семейно-правни отношения, така че ако бг. свекървите престанат да се смятат за жените в семейството на децата си и започнат да се отнасят към семейството на детето си като нещо, различно от нейното семейство о подходят с повече зачитане към правото на личен живот на чуждото дете, няма да има толкова проблеми. Свекървата е истинска роднина само на мъжът и внучето. Ако уважава чуждото и му е правила добро и нея ще уважат и ще види добро. Ако е всявала скнадали и се е държала господарски в чуждото семейство- няма да я искат. Толкова. Какво е това чуждо вмешателство от хора, които нямат кръвна връзка, ако и приятелска нямат, са излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Dindi ( преди 11 години )
Momicheta, tyrsim dodvolni ili nedovolni snahi ili svekyrvi za uchastiie v televizionno predavane po tazi tema. Pishete tuk ako niakoi ima interes do kraia na sedmicata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Ралица ( преди 11 години )
Много е добре, че има такива форуми,да се успокои малко човек, че не е сам на този свят и ако вашите свекърви са чудовища,то моята е същински демон.За съжаление живеем в една къща всеки си има етаж с отделно домакинство,но какво от това??? Вечно се носят някакви манджи, защото синчето много ги обича, без значение, че аз вече съм приготвила вечеря, тя винаги трябва да донесе нещо, за да се показва, че без нея сме за никъде, ако не е тя ще умрем от глад. Друг е въпроса, че готви ужасно и не мога да и преглътна манджите.Само ни чака да излезнем за да влезе в спалнята ни да провери какво е положението, разхожда си се на "нашия"етаж все едно си е в къщи.Непрекъснато мрънка,все се оплаква от мен или че не я поздравявам,или че не и давам да вижда детето или за каквото друго се сетите важното е да се оплаква тя за това живее.По-лошоте е че имам и зълва,която пък е по-трагичен случай и от майка си .Но рано или късно всичко се връща,само трябва търпение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46 rate up comment 0 rate down comment
РСТ ( преди 11 години )
Колкото по-далече,толкова по-добре! Забелязали сме, че когато започнем да ходим по-често става все по-нагла и по-нагла. Когато сме по-далече и по-рядко се виждаме се държи по-добре. При нас дори сина и не я понася, но и е свикнал и я парира с едно просто "Не" или се прави че не я чува. Но аз не мога... не съм толкова дебелокожа да не обръщам внимание... И колкото повече се стремя да не показвам и да реагирам нормално, толкова повече се засилва наглостта и. Най-отвратително е че когато забележи че сина и отсвирва се опитва да пробие през мен. Видиш ли той като не я слуша нея, слуша мен и аз като му свирна и той веднага го прави. Така не става мили жени (без значение свекърви или съпруги)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 17 rate down comment
свекърва ( преди 11 години )
Аз съм свекърва. Това, което прочетох... косата ми се изправи. Какви хора сте, момичета???? Някои от вас не знаят правописа, но имат претенции. Не забравяйте, че времето лети и вие също ще бъдете свекърви или тъщи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
maria ( преди 11 години )
Swekurwa mi jiwee w momenta pri nas.Ne e lo6a jena no wse triabwa da se suobraziawam.Ne moga psihi4eski da izdurjam.Naistina iskam da se iznese ina4e 6te poludeia.Oswen 4e izdurjame neia pla6tame i kredita i t. e.na kwartira edwa li skoro 6te izleze.Molia se we4e da stane 4udo 4e da ostanem da si jiweem sami.Kupihme si predi godina apartament i ot samoto na4alo se naloji da jiwee pri nas.Taka i gosti ne moga da si pokania.Wse triabwa da se suobraziawam.Molia wi daite mi suwet.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Dida ( преди 11 години )
E ne vi li e sram, momi4eta, loshite snahi stavat loshi svekurvi i taka kragut se zatvaria. Kato vi porasnat mom4encata, druga pesen shte zapeete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
nataliq ( преди 11 години )
svekarvite sa veshtici chudovishta moqta me mrazi tormozi me trovi mi jivota i mi se nalaga vse isk tq da e prava.ne iskm da jiveq s neq no nqma kak.mnogo marmori
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
lili ( преди 11 години )
Momi4eta,az ve4e ne izdarjam veshticata.nai-loshoto e,4e mi se nalaga da jiveq s neq.Ne spira da se mesi vav vsi4ko,za vsi4ko izkazva mnenie,po cql den e vkashti i mi kasa nervite.Darji se vse edno decata i sa na 5 godini.Sega ni predstoi da imame i dete i kato znam kak otsega se mesi i po4va da si pravi ustata kak tq shte go kape.estestveno ve4e e obidena,4e deteto nqma da e krasteno na neq.Nadqvam se ako i az bada svekarva da ne sam kato tazi zmiq.uspeh naa vsi4ki v opitite da tarpqt veshticite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време