Меню
Готварство

Съвети в кухнята

13.03.2006г. / 14 47ч.
Аз жената
Съвети в кухнята

Салати

 

Салатите съхранявайте в хладилника увити във влажна кърпа. След измиване е добре да ги отцедите и подсушите, за да могат да поемат максимално от заливката.
Копърът, магданозът, пресният лук и чесънът сложете предварително в съд със студена вода да поемат. След това ги нарежете и ги поставете в добре затворен стъклен съд в хладилника. Така ще са свежи дълго време.
Оранжерийните краставици не се белят.
Ако приготвяте салата от моркови или целина, трябва да ги нарежете на ситно. По този начин организмът ще обработи повече минерали и витамини.
Лукът се нарязва непосредствено преди поднасянето на салатата. Ако сте го нарязали предварително, ще нагарча.

Супи

Една порция супа съдържа около 300 мл бульон.
Продуктите се слагат в студена вода и се кипват бавно, след което оберете пяната и продължете да варите на слаб огън. По този начин ще получите наситен силен бульон.
Ако желаете продуктите да станат сочни, а бульонът сравнително по-слаб, сложете продуктите в кипяща подсолена вода и прибавете малко растителна мазнина.
Хубаво е течните ястия със застройка да се затоплят на много слаб огън или на водна пара.
Месото (телешко, свинско или агнешко) за супи винаги се залива студено. Хубаво е да прибавите и една небелена глава лук.
Бобовите култури (леща, боб) се варят във вода 1 : 5.

 

Зеленчуците

Варете картофите на пара. По този начин загубата на витамин C ще намалее до 10 %.
За да се сварят едновременно картофите, предварително ги подберете с еднаква големина.
За да стане пухкаво картофеното пюре, пасирайте картофите с преса още докато са горещи и ги разредете с горещо мляко. Не ползвайте миксер или пасатор, а преса или намачкайте картофите с дървена лъжица.
Замръзналите картофи се готвят, като се пускат във вряща вода.
Когато пържите картофи, сложете малко сол на тигана, за да не пръска мазнината.
Неприятният вкус на прегоряла мазнина може да отстраните, като прибавите нарязан картоф и го бъркате на огъня около 10 минути.

Месо

Когато задушавате месо, ползвайте плътно затворени съдове с дебели стени, които поддържат равномерна температура.
За да запази месото формата си, при задушаване го завържете с канап потопен във вряща вода.
За задушени ястия с месо са подходящи бахар, дафинов лист, кимион и др.
За хубав аромат прибавете лимонов сок и кисел каймак.
Ако ползвате вино, добре е да прибавите една част от виното в началото на задушаването и другата в края.
Предварително преценете съда, в който ще печете. Малко парче месо, сложено в голяма тава, прегаря и обратното.
За да стане месото по-сочно, по време на печене доливайте вода в съда, а не върху месото. Това трябва да става бързо, за да не се охлади фурната.
Опеченото месо се познава като се натисне с пръст, ако пръстът потъва, месото е готово.

Сладкиши

Ако слагате плодове към сладкиша, поръсете ги със счукани орехи.
При разбиването на белтъците може да сложите щипка сол.
Блатовете за торти нарязвате студени и след това намазвате с крем.
Брашното прибавяте по малко в сместа, а не изведнъж.
Бадемите се белят, като ги поставите в съд с вода и леко ги сварявате, докато обвивката започне да се бели.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
geri ( преди 11 години )
mnogo polezni saveti bix iskala da poblikubate resepti za qstiq prigotveni na para .blagodarq.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Kalina ( преди 11 години )
Vsichko koeto prochetoh v tazi stranitza mi e izvestno ,tui kato imam golyam opit i vupreki tova cheta s golyamo ydovolstvie.Mislya che tova e ot polza za vsyaka mlada domakinya.Chovek tzyal zhivot se ychi!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар