Козметика и грим

Бадемовото масло - дар от Изтока

22.03.2006г. / 19 37ч.
Аз жената
Бадемовото масло - дар от Изтока

При бързо развиващата се козметична индустрия рядко обръщаме внимание на природните стимуланти – маслата. Ускоряват клетъчната обмяна, подобряват овлажняването, както и спомагат за образуването на колаген и фибриноген. Те са неизменна съставка в качествената съвременна козметика, в продуктите на природна основа, както и ценна здравословна добавка.
От тях се правят масажни, почистващи и плажни кремове, влагат се в козметични маски, също така се ползват като базови вещества в ароматерапията.

От всички растителни масла бадемовото е най-широко използваното. Омазнява и подхранва, действа успокояващо и омекотяващо, придава кадифена мекота и гладкост. Подходящо е за всеки тип кожа независимо от възрастта и предпазва кожата от образуване на бръчки.
Добива се чрез студено пресоване на ядката на горчивия бадем. Представлява течност с жълтозелен цвят, с приятен мирис и вкус. Вероятно произхожда от Близкия Изток. Бързо се разпространява в Южна Европа, Западна Азия, Калифорния, Южна Австралия и Южна Африка.
Неговият маслен състав е най-близък до човешкия, което е наложило използването му в различни кремове, подхранващи маски и помади. Не случайно от древността се използва като масажно масло на бебета и е наречено “кожно масло”.
Използва се също така и като стимулатор за подхранване на корените на косата. Придава еластичност и блясък на косъма.
Съхранява се на тъмно и прохладно място, за да не гранясва.


Бадемовото мляко е богато на витамин A и E и минерални соли и се приготвя, като залеете ядките с гореща вода (за да се обелят) и след това ги счукате и прецедите.
Подхранващ дневен крем се приготвя от 4 г алуминиев сулфат, спирт 12 г, белтък от яйце 15 г, бадемово мляко 50 г и розова вода 200г. Всичко това хубаво се разбърква на водна баня.
При мускулни болки, свързани с ревматизъм или напрежение може да направите крем, съдържащ 50 г бял восък, 100 г какаово масло, 150 г бадемово масло, 120 г сок от луковица и 50 г розова вода.
За лятото пригответе плажно масло, като разтворите 10 капки масло от индийско орехче в 10 мл бадемово масло.
Против себорея се прилага смес от нарязани корени на репей и бадемово масло.
Ако често миете косата си, за да не се изтощава, мажете връхчетата на косата си с бадемово масло за около 15 минути преди баня.
Маска за коса – смесете 50 мл бадемово масло, 5 мл изцеден сок от лимон, 5 мл спирт и един жълтък. Сместа разбъркайте на котлона до получаване на хомогенна смес.

Бадемов крем

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Лидияна ( преди 11 години )
Това за плажното масло и маската за коса е страхотно! Пробвайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
evelin ( преди 11 години )
Postoqnno sam v tozi sait mnogo mi haresva a i nau4avam mnogo novi ne6ta .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време