Здраве и красота

Проблемът - Наднормено тегло

03.04.2006г. / 14 40ч.
Аз жената
Проблемът - Наднормено тегло

“Тялото е багаж, който носим цял живот.
Колкото е по-тежък този багаж, толкова пътуването ни ще е по-кратко”
Арнолд Глазгоу, американски учен

В съвремието ни наднорменото тегло се превръща в истински проблем. Храната се превръща във все по-достъпен “наркотик”. Цените на храните са все по-ниски, разнообразието – голямо, а рекламите още повече спомагат за по-обилното ни хранене и от там – за възникване на наднормено тегло.

Дори преди време проблемът да беше основно за високоразвитите страни, днес той е факт дори за най-отдалечените кътчета на планетата. Установено е, че в Папуа – Нова Гвинея преди двайсет години не е имало население с наднормено тегло, докато сега 1% от жените и 5% от мъжете страдат от затлъстяване.

Отново по данни на статистиката, хората с проблеми с килограмите са по-податливи на болести, стареят по-бързо и живеят по-малко. По данни от изследвания на американски учени затлъстяването скъсява живота средно с 5 до 10 години.

Ако можеше с вълшебна пръчка да се премахне затлъстяването, човек би живял средно с 4 години повече. За сравнение – ако се излекуват всички болни от рак продължителността на живот би се увеличила с 1 година.

Американците първи започнаха борбата с наднорменото тегло. За съжаление все още битката е в полза на проблема. Затлъстяването е проблем номер едно на американското здравеопазване. Със затлъстяване в САЩ е близо две трети от населението.

Руската също е една от най-“пищните” нации. Близо 55% от хората са с по-високо тегло от здравословното. Проблемът там е също поставен на дневен ред.

За България точни статистики към момента не съществуват, макар процентът и у нас да е висок и да расте от ден на ден. При всички случаи е редно да се замислим и да предприемем активни мерки по посока на здравословния начин на живот и справянето с наднорменото тегло.

Още за отслабването намерете на Otslabvane.com.

Коментирай
Здраве и красота
Категории
Здраве и красота
Интимно
Мода
Готварство
За дома
Бременност
Свободно време
Влог: Ето как
Семейство
Подкаст
Майчинство