за соса
1 супена лъжица горчица
сол
черен пипер (по желание)
зехтин или (ако нямате, или не обичате като мен) обикновено олио
1 чаена лъжичка оцет
Начин на приготвяне:
Измивате доматите, взимате един дълбок съд и ги нарязвате на кубчета в него. Обелвате и нарязвате на дребни кубчета яйцата, след което нарязвате зелевите листа, които сте измили добре преди да започнете приготвянето. Зелето се нарязва, както нарязваме маруля в България, а не на ситно!!! След това нарязвате картофите на кубчета, а кренвиршите на колелца. Добавяте и консервираната царевица и разбърквате добре всичко и слагате в хладилника да се охлади.
Ако всички продукти са били в хладилника преди това ще е добре, защото иначе има възможност доматите да се скапят, ако имате желание да стане вкусна салатата, сложете всички продукти в хладилника!
Така ще стоите спокойно докато дойдат гостите, без да се притеснявате за нищо!
Слагате съда в хладилника, дори и да са били охладени продуктите и започвате приготвянето на соса.
Взимате малък дълбок съд за сос, примерно средно голяма чаша, слагате горчицата, посолявате леко, ако обичате черен пипер, също слагате малко, разбърквате с една вилица и прибавяте малко зехтин или олио и разбърквате. Внимавайте, не прибавяйте много зехтин наведнъж, защото може да се пресече соса!
Така докато стане средно рядък, след това прибавяте малко оцет, като бъркате непрекъснато, след оцета соса става по-втечнен.
Ако соса е странен на вид, значи се е пресякъл, изхвърлете го и се пробвайте отново, като внимавате със зехтина!
Лесно се приготвя, на мен от първия път ми се отдаде, но веднъж като бързах да го направя, че гостите бяха дошли, сложих малко повече зехтин и се пресече, колкото и да бъркаш, нищо няма да стане.
Тази рецепта участва в конкурса "Модерна домакиня".