Майчинство

Какво трябва да знаем за кърменето

19.04.2006г. / 21 39ч.
Аз жената
Какво трябва да знаем за кърменето

Неоспорим факт е, че майчиното мляко е най-подходящата и пълноценна храна за малките бебета. Независимо колко са се развили съвременните технологии, чрез които адаптираните млека се доближават максимално до кърмата, по своя състав тя отговаря най-точно на нуждите от хранителни вещества и енергия за новороденото. Известно е, че съществуват над 100 съставки в майчиното мляко, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Кърмата съдържа ензими, хормони и растежни фактори, които допринасят най-добре за естественото развитие на детския организъм. От друга страна в процеса на израстване на малкото бебе съставът на кърмата се изменя спрямо постоянно променящите му се потребности. Млякото при кърмачката на новородено се различава от това на майки, чийто бебета са в третия, шестия или дванайсетия месец.

Природата е създала идеалната храна за бебето, която е изцяло приспособена към неговата още незряла храносмилателна система. Коластрата, която се отделя в първите дни след раждането, е наситена на имунни тела, витамини и минерални вещества, които укрепват имунната система на детето. Проучвания показват, че бебета, които са кърмени, страдат по-малко от колики, повръщане и газове. Много рядко се среща случай, при който бебе приемащо кърма настива, излизат му обриви, възпалява му се ухото и др. Защитното действие, което притежава кърмата, предпазва новороденото от инфекциозни заболявания, най-вече от стомашно-чревни и дихателни смущения.

Количеството на минералните соли, най-вече на натриевите и белтъците в кърмата е в много малки количества и не натоварва крехките, незрели бъбреци на новороденото. Усвояемостта на желязото от кърмата е много висока – 50-60 %, което определя и малкото му количество. Децата, които са приемали кърма, страдат много по-рядко от рахит и анемия.

Кърменето е преди всичко взаимно опознаване и обикване. Близкият физически и емоционален контакт създава силна връзка между майката и детето. Кърменето е най-прекият и естествен контакт между тях. Не е за пренебрегване фактът, че в кърмата се съдържат ендорфини, които допринасят за спокойствието на детето. От друга страна кърменето стимулира умственото развитие.

Лактацията е от голяма полза и за майката. Тя предпазва от кръвозагуба, възпаления и други усложнения през възстановителния период след раждането. В организма на кърмачката се отделят хормони, които предизвикват свиване на матката, което от своя страна улеснява изхвърлянето на съсиреците. Посредством кърменето матката по-бързо ще се свие до нормалното си състояние. Също така ще намалите теглото си, тъй като на ден ще изразходвате 500 калории повече.

Лекарите са на мнение, че кърмилите жени боледуват по-рядко от рак на гърдата в сравнение с тези, които не са. Не е за подценяване и фактът, че кърменето пести средства и време и освобождава така натоварените родители от приготвянето на мляко. Бебето получава кърмата с подходящата температура от бактериално чиста среда.

От какво зависи отделянето на кърмата.

Лактацията е част от естествения репродуктивен цикъл – зачеване, бременност, раждане. Успехът зависи от много фактори, включително и от емоционалното разположение на майката и нейния партньор. Вътрешната мотивация играе огромна роля при естественото хранене на бебето. Кърмачката не трябва да се поддава на отрицателни емоции – напрежение, страх, неспокойствие, тревога, тъй като образуването и отделянето на мляко може лесно да се подтисне. За производството на кърмата се “грижи” хормонът пролактин. Честотата, продължителността и силата на смукане определят количеството на кърмата. В процеса на сучене количеството пролактин започва да се увеличава. Първите няколко дни са решаващи за отделянето на кърма. Известен е фактът, че колкото по-рано започне кърменето, толкова по-бързо идва млякото в по-големи количества. По този начин имунната система на бебето съзрява по-бързо.

Намаляване на лактацията

Млечната секреция може да намалее, ако гърдите не са изпразнени, вземате някои медикаменти като някои очистителни, комбинирани хормонални противозачатъчни, камфор и др. Също така при недостатъчен прием на течности, когато се спазват диети или при болестни симптоми – висока температура, диария, повръщане и др. Имайте предвид, че алкохолът и тютюнопушенето също подтискат секрецията.

Хранене

През първите дни след раждането бебето приема около 20-30 мл кърма. През този период не е препоръчително да се дават други течности или да се дохранва. Обикновено след 3-ия ден секрецията се увеличава, гърдите набъбват и стават твърди, не е изключено и болезнени. Кърмата се увеличава, което е предпоставка за наддаване на теглото на мъничето в края на седмицата. Под влияние на денонощните промени на хормоналното ниво, секрецията в ранните сутрешни часове е най-обилна, за разлика от следобедните. Ако имате малко кърма, може да стимулирате производството на пролактин, като поставяте бебето на гърда през 2-3 часа.

По принцип организмът на малкото детенце е съвършена машина, която има своите потребности и особености. То знае най-добре кога има нужда от храна.

Храненето в определени часове е благоприятно не само за майката, но и за детето. Много е важно за правилното функциониране на стомашно-чревната система стомахчето му да се изпразва периодично след хранене. Кърмата се смила за около 2 – 2, 30 часа. Важно е да не насилвате малкото детенце да спазва точно режима на хранене, ако то не е готово. Само ако детето е спокойно 2, 30 – 3 часа след хранене и след това започва жадно да суче, може да се настрои на подобен режим, който включва 7-8 хранения в денонощието. До началото на 2 месец обикновено бебето се буди за нощно хранене. То е слабичко и бързо се изморява. Бебетата се отказват от това хранене в момента, в който укрепнат и засучат по-енергично. Нощното хранене се изключва обикновено в началото на 2- ия месец.

Количеството мляко се определя от теглото на бебето. До 2-ия месец необходимата дневна храна възлиза на около 1/5 от теглото му или 200 мл на килограм тегло.

До 4-ия месец – 1/6 от теглото на детето – по 170 мл.

До 6-ия месец – 1/7 от теглото на детето – по 140-150 мл.

След 6-ия месец – 1/8 от теглото на детето – по 200мл.*

*Това е период, в който децата се хранят обикновено по 5 пъти на ден. Имайте предвид, че до края на първата годинка не трябва да надминава 1 л храна дневно.

Прочетете още:
Младите майки имат проблем с кърменето
Защо да кърмим?
Десет стъпки към успешно кърмене
Хранене на кърмачката
Адаптираните млека – как да изберем?

Коментирай
Свободно време