Свободно време

Христовото Възкресение

22.04.2006г. / 09 23ч.
Аз жената
Христовото Възкресение

Всяка година животът тържествува над смъртта, чрез светлото Христово Възкресение. Раждане и смърт, радост и тъга, грях и изкупление... Само чрез саможертва бихме спасили душите си, оглеждайки се в истинската невинност на кръста.
На Великден вярващите приемат своето причастие с благодарност и любов. Вярата в православието е неразделно свързана с надеждата, смирението и опрощението.
На Великден настъпва краят на постите, като се отговява с червеното обредно яйце. Според народните предания червените яйца са камъчета зад кръста, които са обагрени от кръвта на Исус Христос. Мария Магдалена боядисала червени яйца, символизирайки пролятата кръв и ги занесла на гроба. Разбирайки за възкресението на Христос, тя ги раздала на децата. След като тръгнала из света да разказва за чудесата и изцеленията, Мария Магдалена отишла в Рим и подала на император Тиберий червено яйце с думите “Христос возкресе.” Оттам идва и традицията на Великден да се боядисват яйца и да се поздравяват.
Червеният цвят е символ както на христовата кръв, така и на зараждащия се живот, обновлението и плодородието. Яйцето се слага в люлката на новородено, за да го пази от зли сили и “лоши очи”. Черупките от червените яйца са лечебни и се ползват против уроки.

Старите хора казват, че на този ден светът ще се затрие, като земята се сгромоляса. Тя е подпряна на стълб, който цялата година го гризат дяволи. Странни създания с опашка и рога. За да са още по-свирепи и страшни, очите им се намират отзад на тила. Стълбът става много тънък, докато на Великден хората не кажат “Христос возкресе!”. Тогава стълбът се удебелява и всичко се връща на мястото си.

Коментирай
Свободно време