За дома

GSM разговори - етикетът изисква

06.05.2006г. / 22 08ч.
Аз жената
GSM разговори - етикетът изисква

Мобилните телефони се превърнаха в част от ежедневието ни. На където и да се обърнем можем да видим хора, които говорят, пишат съобщения и т. н. В шума на града заедно с бученето на колите се появи още един шум, звъненето на хиляди мобилни телефони.

Спазването на етикецията не се върши почти никъде, вероятно поради незнание. Това е една от причините когато пътуваме в градския транспорт или сме на някое обществено място да чуем някоя чалга или шумно звънене.

При използването на клетъчните телефони е добре да се спазват някой правила на поведение, на които все още твърде много хора не са свикнали. Преди всичко мобилният телефон не е нещо, с което трябва очевидно да се хвалите. Постоянното носене на телефона в ръка или по друг начин, който бие силно на очи, говори за това, че неговият собственик желае преди всичко да покаже финансовото си положение и да се изтъкне пред другите. Това беше актуално през 1997 г., когато мобифоните навлизаха в нашата страна и бяха привилегия на по-заможните слоеве от обществото. Днес обаче ефектът от подобно поведение е обратен, мобилен телефон притежава всеки четвърти човек в страната. Нормалният потребител е дискретен, носи апарата си така, че да не се вижда. По този начин не само по-добре предпазва телефона от кражба, но и проявява своята култура.

Когато Ви се налага да говорите на обществени места или на улицата старайте се да бъдете максимално дискретни. По-добре в подобни ситуации отхвърлете разговора и кажете да ви потърсят по-късно. На определени обществени места изрично е забранено използването на мобилни телефони. Това не е само прищявка на банките, пощите, самолетите, училищата, автобуси с електронна техника, библиотеки, кина, театри, при доктора, места за религиозни поклонения, болници, бензиностанции и др., а необходимост. Така че не проявявайте безсмислен инат, а изключете телефона си. Доброто възпитание отваря много повече врати, отколкото си мислите. На театър, кино, на търговска среща и др. по-добре включете вибрацията или го изключете абсолютно. Ще се изложите ако на такова място ви звъни телефонът. Проява на лошо възпитание е и присъствието на телефона на масата при бизнес срещи, а още по-лошо е непрекъснатото играене с него.

Доста нахално и некултурно е използването на телефона по време на час в училище или на лекции в университета. Това говори единствено за повърхностното отношение към занятията и към самия себе си. Докато шофирате по-добре избягвайте да говорите по телефона – опасно е както за вас, така и за останалите участници в движението. В новия ЗДП е забранено ползването на мобилен телефон без хендс-фрий. Дори и в този случай сведете провежданите разговори до минимум.

Когато се наложи провеждането на разговор на обществени места трябва да се говори тихо, за да не се смущават околните. Телефоните са чувствителни и при тихо говорене се чуват много добре. Следете колко близо сте до хората край вас. Културният човек с мобилен телефон не трябва да се приближава до хората по-близо от три метра. По същата причина не е добре да ползвате телефона в претъпкани превозни средства. Уважението към околните винаги е признак на добро възпитание. Обърнете внимание на злобните погледи, хвърлени от хората към някой, който говори на висок тон по телефона. Сигурно не бихте искали да сте на негово място. При разговор се старайте да не привличате вниманието на околните. Мина времето, когато можехте да учудите някой с малкия си телефон. Щадете гласните си струни и слуха на околните. Би било учтиво ако не избирате прекалено гръмки мелодии.

Това е част от основата на световната мобилно комуникационна етикеция, която ако всеки спазва, ще се издигне в културно отношение.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Burgas ( преди 11 години )
iskam da razbera kak da si varja telefona i po eftino da govorq besplatno vazojno li e i da nabutvam drugi hora....088****q mi zannete...От редакцията:Не. Със звездичките заместихме номера. :-) Явно не сте чели правилата за безопасност на децата в интернет на http://az-deteto.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар