Той

Наръчник за татко - приготвяне на мляко

14.06.2006г. / 23 52ч.
Аз жената
Наръчник за татко - приготвяне на мляко

Ето че вече си баща. Емоционално претоварен, стресиран от това малко същество, в страх и неведение. Скоро свикваш. Дори идва моментът, в който си сам с бебето, а то е гладно и плаче. Не се стряскай, а действай спокойно и уверено, като истински татко на това сладко същество! Ето кратка инструкция как да се справиш добре в такъв сложен момент.

Не давай на бебето вода или прясно мляко. Бебетата или сучат от майките си, или пият специално, бебешко мляко. Предполага се, че имате такова у дома. На кутията му ще пише дозировката, начина на приготвяне и колко е необходимо за бебе на възрастта на твоето.

Вземи чисто шише. Ако не разполагаш с преварена вода, можеш да ползваш изворна такава. Налей в шишето точно толкова вода, колкото пише на кутията с адаптираното мляко. В микровълнова затопли водата само за няколко секунди. За да разбереш дали е OK, капни само една капка на ръката си, над китката. Ако не пари и не е студена – е OK.

Добави равни мерителни лъжички от млякото. Лъжичката следва да е около млякото. На кутията пише на колко милилитра вода колко суха смес да се добави. След това затвори шишето и разклати добре. Отново опитай температурата на млякото. Ако е добре – ето че си готов!

Вземи в ръце бебето, облегни главата му на своята ръка и с другата започни да му даваш млякото, като поставиш биберона в устата му. Бебетата имат добър сукателен рефлекс и ако наистина плаче от глад, веднага ще спре да плаче, ще засуче и ще гледа с благодарен поглед, а при добър късмет, след като се нахрани и ще заспи!

Кураж, татко!

Следват: сам съм с бебето – как да сменя памперса, какво да направя ако има температура, какво да направя ако бебето плаче, как се приспива бебе.

Страхове на новите бащи

Професия “баща”

Коментирай