Бременност

Бременна съм, не съм бременна...

20.06.2006г. / 13 08ч.
Аз жената
Бременна съм, не съм бременна...

Едни от най-ранните свидетелства за използването на тестове за бременност са открити в древен египетски папирус, датиращ от 1350 г. пр. н.е. Той описва тест, при който жена, която иска да разбере дали е бременна, полива с урината си семена от жито и ечемик в продължение на 7 дни. Ако покълне житото, жената ще роди момиче, ако покълне ечемика - момче, ако нито едно от семената не покълне - не е бременна. Друг метод, използван в миналото е бил този на Хипократ, наричан още „бащата на медицината”. Той съветвал жените, които искали да разберат дали са бременни, да пият разтвор на мед във вода преди лягане и ако имали болки в стомаха, това означавало, че са забременели. Текст от 1552 г. свидетелства за използването на друг тест през Средновековието. При него урината се смесвала с вино и така се установявала бременността.

През 19-ти век се появяват множество теории, които свързват наличието на определени кристали или бактерии в урината на жената с бременността. Учените обаче все още не разполагат с достатъчно добри методи за диагностика. Затова основният метод за откриването на бременността за жените си оставало наблюдаването на физиологическите промени в организма (най-сигурния знак било сутрешното повръщане). Едва в края на века Ернест Старлинг открива хормоните в човешкия организъм и това е първата стъпка към изобретяването на съвременния тест.

Работата на учените продължава и съвсем скоро, през 1903 г., е открит хормон, който подпомага репродукцията. Той е наречен прогестерон (от англ. promoted gestation). След редица изследвания учените осъзнават, че има специфичен хормон, който може да се намери само при бременните жени и който точно доказва бременността. Днес този хормон е известен с инициалите hCG (human chorionic gonadotropin).

Независимо от тези изследвания, двама немски учени също работят в тази насока. В Германия през 1928 г. Ашхейм и Зондек създават тест, наречен A-Z TEST, който също работи при наличие на hCG в урината. Как става това? За да се регистрира бременност, урината се инжектира в неразвити плъхове или мишки. Тестът се базира на известния факт, че по време на бременността женският организъм произвежда по-голямо количество хормони. Затова ако жената е бременна, мишката (плъхът) получава сърцебиене, след като е инжектирана с урина. Подобен тест е бил разработен и с неразвити зайци - известният тогава „заешки тест”. Фразата „заекът умря” се използвала като евфемизъм в края на 20-те и началото на 30-те, когато жената искала да каже на мъжа си, че е бременна. Този тип диагностика обаче се оказва много бавна, а и за нея трябва да се пожертват доста животни.

През 1950 г. е постигнат напредък с т. нар. „жабешки тест”. На жабата се инжектирала урина от пациента и ако до 24 часа тя произвеждала сперма, тестът се считал за позитивен. Жабите оставали живи и било възможно да се използват и за други тестове.

През 1960 г. е създаден първият тест за бременност, базиран на взаимодействието на антитела и хормона hCG. Този тест е доста по-бърз и евтин в сравнение с всички други методи, използвани преди това. Оказва се, обаче, че той се влияе от различни медикаменти и на резултата му не може да се вярва. Десет години по-късно е създаден тест, който показва резултат до 2 часа, от четвъртия ден от закъснението. Разрешено е той да се прави само в лаборатории в присъствието на лекар.

През 1972 г. трима учени, Вайатукайтис, Браунстейн и Рос, откриват и публикуват технология, която окончателно отделя hCG от другите подобни по състав хормони. В резултат на новото откритие през 1976 г. се появява “Early Pregnancy Test” (“Тест за ранна бременност”) - първият тест, подходящ за употреба в домашни условия. Той показва резултат за два часа и е с 97% точност за положителен и 80% точност за отрицателен резултат. Две години след това (1978) започва и продажбата му, първо на американския пазар. За кратко време любимите списания на американките изобилстват от статии и реклами за теста. Той е на страниците на “Мадмоазел”, “Вог”, “Дамски журнал” и др. В пресата се срещат и текстове като този: “За $10 получавате мускатче чиста вода, тестова тубичка, съдържаща освен всичко друго и червени кръвни телца от овца, капкомер, чист пластмасов държател за тестовата туба с ъглово огледалце на дъното.”

Колкото и прецизни и точни да са тестовете за бременност днес, усилията на учените за усъвършенстването им продължават. От 1990 г. се развива технология, базираща се на нов тип антитела и ензимни етикети.

На съвременната жена днес са познати три типа тестове за бременност - ленти с/без легенче, тест за бременност тип “касета” и тип “писалка”. При разработването на теста е използвана нова биотехнология, базирана на т.нар. Gold Gel Reagent, благодарение на който се постига над 99% точност на резултата. В аптеките у нас се предлагат тестовете : Surecheck, UniMark, Home Test, Quick Sure, Clear Test, Ozone, Clear View, Confirm. Съвременният тест за бременност работи по всяко време на денонощието и може да отчете сигурен резултат още на първия ден от закъснението на цикъла.

През 2003 г. беше отбелязан четвърт век от откриването на тестовете за бременност, въпреки че опити да се открие точен метод за откриване на бременността е имало далеч по-рано. Днес тестът за бременност е толкова разпространен и широко използван, колкото и изследването на нивото на хемоглобин в медицинските лаборатории.

В бъдеще при следващото поколение тестове за ранна бременност може би ще четем на “екранчето” “бременна” или “не бременна”, вместо да следим за синята или червената индикаторна лентичка. Или директно ще се изписва: “момиче” или “момче”...Може би?

* * *

Тестове за бременност и цените им

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
nargis.musa ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Geri ( преди 11 години )
az da popitam mjili da se pravi test sled kato svarshi cikala 2 sedmici sled tova davali to4en rezultat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 0 rate down comment
silviq ( преди 11 години )
mn sam pritesnena i iskam da vi zadam 3 vaprosa i se nadqvam da mi pomognete.1vo: posledno oktomvri mi svarshi i ot togava na sam ne mi e do6lo ve4e 2 meseca izminaha . 2: ponqkoga imam mn bqlo te4enie ponqkoga nqmam i nz na kakvo se dalji tova predi pih edni hap4eta no mi pomognaha samo za 1 sedmica i pak se poqvi otnovo .6te 4akam da mi otgovorite na vaprosite ako moje .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
OLGA ( преди 11 години )
zdr.zakasniava mi s 5 dna napravix si test i izlezna otritsatelen!ima li veroiat nost da sam bremenna ?koga pak da si napravia test za bremennost???4akam otgovor.blagodaria vi!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
nora ( преди 11 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
miglena ( преди 11 години )
naprqvix si tes za bremenost no neznam dali s1m bremena pokazvami 2 4erti 1 4ervena 1rozova
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Desislava ( преди 11 години )
bremenna sam no izvan mato4na bremennost kakvo ste se slu4i s ploda molq otgovorete mi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
neli ( преди 11 години )
zdr mn iskam da zabremeneq ,no ne stava probvame ot edin mesec sas priqteliq mi .i sega sled 15 .09. 4akam cikala mi oste 1 sed. i ste si praviq vtori test za bremennost ,samniavam se 4e bez da sam rajdala imam 5 aborta problem li e? ili po dobre me posavetvaite moliq vi...ste 4akam do 25.09. ste hodiq na ginekolog da se posavetvam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
nepoznata ( преди 11 години )
Samo da ytohnq, che testovete s "ekranche" veche gi ima ot dosta otdavna, pone v USA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар