Здраве и красота

Природна аптека

24.06.2006г. / 00 25ч.
Аз жената
Природна аптека

Много често на разходка в планината, полето или близо до реката берем някои от най-популярните лековити билки – полски хвощ, мащерка, подбел, градински чай, лопен, жълт кантарион, лавандула, червен глог и др. При правилното им събиране, изсушаване и съхранение се превръщат в силни природни медикаменти, предпазващи от редица заболявания. Не случайно старите хора казват, че хората страдат от седемдесет и седем болести и за всяка има лековита билка. Множество треви, листа, цветове, грудки, корени, пъпки, семена и кори оказват комплексно въздействие върху цялата дейност на организма – укрепват и засилват имунната система, с което намаляват риска от заболявания. Задоволяват нуждата ни от необходимите ни витамини, минерали, киселини и други полезни вещества. Наред с някои заболявания и неразположения, като настинка, простуда, грип, пролетна умора, ревматизъм, косопад и др, билките имат изцеряваща сила, при психични разстройства, натоварване, стрес, невроза.

Важно е билката да бъде набрана в точно определен момент, когато съдържанието на лечебни вещества е най-високо. Това време е различно за многото видове, влияещи се най-вече от следните фактори: климат, годишен сезон, слънчево греене, денонощни цикли, почвени условия, възраст и др. Разбира се не е задължително да сте запознати с всички тези данни, за да наберете билки с необходимото количество активно действащи вещества. Необходимо е само да знаете някои правила за събиране на отделните части на растенията:

Пъпките се откъсват рано на пролет, още преди да са се разпукали. Не се докосват, а след отрязването им се оставят свободно да паднат в съда. Прието е стръковете да се берат по време на цъфтежа. Цветовете – също, като се допуска и малко преди разтварянето им, но задължително се пропуска периода, когато се образуват плодове. Семената – при пълното им узряване. Корените – през есента или пролетта, когато горната част на растението е изсъхнала или когато се развива. Корите – също, както при корените, с тази разлика, че се взимат от млади дървета (обикновено двегодишни клонки).

Основни напътствия:

Хубаво е, когато тръгвате за билки да си приготвите предварително остро ножче или ножици, с които ще избегнете наранявания на растението. Режете само тази част, която ще ползвате. Ако в дадения район има малко на брой екземпляри от билката, която събирате, оставете няколко растения за размножаване. Никога не берете редки и защитени видове.

Най-подходящо е след като сте набрали лечебните билки до 5-6 часа да започнете тяхното сушене. Сложете растенията на топло, сухо и проветриво място – може на балкона, под навес. След като изсъхнат добре, може да ги нарежете и поставите в тъмни съдове, като избегнете пластмасовите, тъй като етеричните вещества от растенията се свързват с нея..

Коментирай