Семейство

Детски костюми

03.08.2006г. / 10 43ч.
Вергиния Генова
Детски костюми

Във всяка детска градина се правят пролетни и новогодишни тържества. Обикновено децата се костюмират като снежинки, еленчета, кокичета и т.н. зависи от повода. А в България, в държавните детски градини и училища, по неписана традиция костюмчетата трябва да се осигурят от родителите. За да няма разплакани личица, родителите или трябва да посетят някоя къща за карнавални костюми, където да наемат костюм за случая или ако нямат финансови възможности и имат излишък от творческа енергия да седнат и сами да изобретят нещо. Хубавото е, че децата не са претенциозни и в повечето случаи се радват, че и те са се маскирали. Именно заради такива случаи е хубаво човек да има идеи, защото никога не знае кога ще му потрябват.

Ето една семпла идея за направа на костюм на щурче, за която не е необходимо да имате перфектни шивашки способности.

Може да се използват обикновени зелени панталонки, зелена блузка, зелена шапка. Към блузката могат да се направят крилца от прозрачна зелена материя, има подходящи в книжарниците за художници, но може да се използва и нещо съвсем обикновено и непотребно като (перде, чорапогащник). От книжарница за художествени материали или от магазинче за едно левче може да закупите телчета, обвити в зелено (може и сами да направите, като увиете със зелен канап или гланцова хартия). От магазин за мъниста може да вземете подходящи дървени мъниста и да сътворите края на пипалцата. Може да използвате и оцветен стиропор (идеята е да не тежи, така че пипалата да увисват прекалено много).

Ето така с минимални усилия, може да направите едно прилично костюмче за щурче.

По подобен начин може да направите и костюмче на калинка, пеперудка, пчеличка, бръмбарче. Просто трябва да съобразите цветовете на аксесоарите с характерните за даденото насекомо. Вече продават и готови крилца за пеперудка – розови, жълти, червени.

С подръчни материали може да направите и костюмче на цвете. Обикновено в детските градини искат детето да има коронка на въпросното цвете. В момента може да намерите почти всякакви изкуствени цветя – лалета, рози, момини сълзи. И за вас да остане само удоволствието да проявите въображението и умението си в създаване на костюма – къде точно да поставите цветята – дали ще украсите сламена шапка, ще ги закичите на шапка с козирка или ще сплетете венец.

Ако сте добър художник или апликатор може да нарисувате сами коронката, но според мен тези си умения може да приложите като допълнение към някакво по-артистично хрумване. Ако сте добър шивач може да ушиете или приспособите рокличка – тип цвете или да измайсторите джобчета във форма на маргаритки, лалета.

Прекрасна идея е да обсъдите заедно с детето бъдещия му костюм и да го изработите заедно. Дори да не стане най-перфектният или бляскав костюм, само това, че сте го изработили заедно ще бъде едно незабравимо преживяване. Тогава неговата радост ще бъде по-голяма и ще се чувства неповторимо на детския бал.

Коментирай