Здраве и красота

Ваксина срещу рака на маточната шийка

17.08.2006г. / 14 05ч.
Аз жената
Ваксина срещу рака на маточната шийка

Първата ваксина срещу рак на шийката на матката получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата по-рано от очакваното.

SILGARD®, първата ваксина срещу рак на шийката на матката, получи положително становище от Комитета по медицински продукти употребявани при хора (CHMP) в Европа. Одобрението бе получено по-рано от очакваното поради значимостта на ваксината за общественото здраве.

След одобрението на агенцията, становището се предоставя на Европейската Комисия (ЕК). Ако ЕК одобри становището, ще излезе с решение за одобрение. Решението се отнася за всичките 25 страни, които членуват в Европейския съюз (ЕС), най-големите от които са Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания.

В България ваксината се очаква по-рано от предварително обявения срок (в началото на 2007 г.) и най-вероятно ще бъде на българския пазар до края на 2006 г.

Допълнителна информация за SILGARD®

В становището, Европейската агенция по лекарствата препоръчва SILGARD® да бъде одобрен за имунизиране на деца и подрастващи на възраст 9 до 15 години и на жени на възраст 16 до 26 години, за профилактика на цервикален карцином (рак на шийката на матката), високостепенна цервикална дисплазия (CIN 2/3), високостепенни вулварни диспластични лезии (VIN 2/3) и външни генитални кондиломи, причинявани от човешки папиломавирус видове 6, 11, 16 и 18.

Допълнителна информация за рака на шийката на матката в България

Ракът на шийката на матката е втората причина за смърт при младите жени след рака на гърдата. В повечето случаи причинител е човешкия папиломен вирус HPV тип 16 и 18.

Според официални данни на Националния център за здравна информация, броят на регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания на шийката на матката за 2005 г. е 12 885, а новооткритите заболявания за 2005 г. са 996. Болестността от злокачествени новообразувания на шийката на матката за 2005 г. е 323.4 случая на 100 000 жени, а заболеваемостта от злокачествени новообразувания на шийката на матката е 25.0 на 100 000 жени.

Коментар на Галина Фералиева: Във връзка с поместения материал за рака на маточната шийка имам един въпрос: Какъв ще е достъпът до тази ваксина - ще може ли свободно да се закупува от аптечната мрежа или трябва гинекологът да я изпише?

Ракът на шийката на матката – как да се предпазим?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
mira ( преди 11 години )
zdraveite(:predi polovin mesec maika mi reshi che iska da me vaksinira i sled nqkolki dni shte mi biqt 2rata .vsichki zaedno struvaha 350lv no ima i neshto koeto me pritesnqva:\ maika mi kaza che sled kato sa ti bili 1vata vaksina ne trqbva da vodish polov jivot 6 meseca sled neq - s pratnior,sam- ne mojesh i edna moq priqtelka mi kaza che ako v tozi period pravish seks se zarazqvashvqrno li e? molq vi ako nqkoi znae :\ problema e che moje nikade iz internet ne namiram takava informaciq...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
stanislava ( преди 11 години )
interesyva me kolko stryva vaksinata i efikasna li e . ima li q vav vsichki gradove
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
поля ( преди 11 години )
днес питах моята лекарка за ваксината и се оказа че струва по 280 лв за всяка като те са 3 => 840 лв и първо трябва да си направиш някакви изследвания :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Валентина ( преди 11 години )
Приложима ли е за жени над 30г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар