Интимно

Влюбен без собствено желание?

11.11.2002г. / 00 00ч.
Аз жената
Влюбен без собствено желание?

Напълно нормално, щом феромоните се заемат с това, а серотинът помогне.

Всеки поне веднъж е срещал напълно щастливи двойки, за които мълвата с недоумение разказва, че са се намерили и харесали от пръв поглед. Учените психолози обясняват подобно явление с чара и привлекателността на личността, симпатия, сходство в характерите и житейските позиции... Но такова взаимно проникване обикновено се получава доста по-късно, когато познанството вече е налице, хората са поговорили за едно-друго от заобикалящия ги свят. И все пак защо в първия миг на срещата между двама съвършено непознати може да бъдат изпитани напълно противоположни чувства – остра неприязън или неудържимо привличане?
Подсъзнателно възприемаме партньора не само с очи, но с всички рецептори. Пак според учените това се случва на подсъзнателно ниво – възприемаме човека от противоположния пол по неговия... мирис и "чуваме" особени вещества – феромони. Именно те са способни да предизвикат мигновеното влюбване и дори животинската страст, както и отвращението. Те представляват деликатни естествени миризми, които човек усеща на подсъзнателно ниво – феромоните! Те влияят както на поведението на животните, така и на хората. Смята се, че играят важна роля при сексуалното привличане. Обонянието е от особено значение в това изучаване на "обекта". Обонянието е най-тайнственият, но и най-сигурен страж на сексуалността. Феромоните се отличават от обичайните миризми.
Понякога ароматът им може и да е противен, но задължително е възбуждащ. "Толкова ли е опасен мирисът на любовта?" пита Патрик Зюскинд в супербестселъра си "Парфюмерът"... Героят му – невзрачно и непривлекателно момче без приятели, има едно-единствено качество – като никой друг усеща всякакви аромати и миризми. След време става Парфюмер. През целия си живот търси любовта и... се влюбва в една девойка, но не след дълго разбира, че се е влюбил не в момичето, а в нейния аромат и я убива. Тогава въздухът около трупа й събира в кълбо и изпарява квинтесенцията на любовта...

Феромоните са вещества, които се отделят от особени жлези в подмишничните ямки, слабинните области и около носа. Съвременният човек би казал "Но ние отдавна се отказахме от примитивните назо-назални или назо-анални контакти". Все пак да не забравяме, че още има народи, в които се практикува "носовата целувка" (потриване на нос о нос) при среща.
Въпреки че за европееца е необичаен този начин на поздрав.
С изучаването на въздействието на феромоните в наше време се занимават кажи-речи всички учени по света. Мъжката миризма забавя настъпването на критическата възраст при жените, твърдят изследователи от Масачузетския университет. Американските учени сравнили начина на живот на жени, чиято средна възраст е 51 г. и установили, че представителките на нежния пол, които имат партньори, навлизат в критическата възраст по-късно от самотните жени.
Специалистите от Масачузетския университет предполагат, че причината се крие в отделяната от мъжете миризма, която връща назад биологичния часовник на женския организъм. Изследователите установили, че семейните жени навлизат в менопаузата на около 50 г. и три месеца, докато критическата възраст при самотните жени настъпва на 48-годишна възраст. Експертите смятат, че феромоните, които се отделят в потта на мъжа, поддържат по-дълго плодовитостта на жената.

Руски учени от своя страна доказали с помощта на съвременна техника, че носът на всеки има специфична структура, която учените наричат вомероназален орган (вомер – част от носната преграда). Той се отличава от "животинския" си аналог по разположението, устройството на рецепторните клетки, възприемането на ароматите и даже по това, в какви структури на мозъка се отправя получената информация. Това не е резервен вариант в случай, че основното обоняние откаже, а автономна система със свои задачи. Вомерът при хората не само съществува, но и активно функционира и може да управлява поведението ни независимо от нашата воля, тъй като ароматите и миризмите, възприемани с негова помощ не са осъзнати от човека. Именно под влияние на "ароматите невидимки" човек може да прояви повишена общителност по отношение на хора от собствения или противоположен пол, държат се агресивно или излъчват дружелюбност. Увреждането на тези зони при хирургически операции на преградата на носа например, може да се отрази на сексуалността на пациента, а според някои данни – дори да доведе до импотентност, твърдят от своя страна руски учени. Според проучване на американските им колеги най-интересното е, че този орган възприема само... сексуални аромати и помага на хората да изберат подходящия партньор. Той е нещо като "шесто чувство" или интуиция, макар само на генетично ниво.
Все пак човек не може да "води за носа" природата. Естественият собствен мирис на всеки човек носи информация за генетичния код, от който зависи подхождат ли си хората или не. Но във войната на половете добри са всички оръжия, използвани и от двете страни.
Така на полесражението излиза тежката артилерия – парфюмерийната промишленост. От древни времена жените както умело гримират лицата си, боядисват косите и ноктите си, така могат успешно да променят и природната си миризма с помощта на благовония, масла, парфюми и дезодоранти. А мъжете използват парфюми, направени на мускусна основа – аромат, на който жените определено реагират положително.
В първото поколение парфюми-"примамки" са добавяли секрет от анални жлези на различни животни, някои и от рода на котките.
В наше време синтезирани изкуствени феромони са в основата на парфюмите, обещаващи сексуална неотразимост. Неотдавна англичаните обявиха, че в британските дискотеки и нощни клубове се монтират автомати, от които всеки може да си купи кърпички, напоени с мъжки или женски феромони. Салфетките "Xcite!" струват 1 английска лира. Джордж Дод, шеф на проучванията на компанията-производител, е изследвал феромоните в продължение на 30 години. За да увеличи сексуалното си излъчване, човек просто трябва да натрие врата, китките или друга част от тялото си с кърпичките "Xcite!". Нашенецът може да разчита и на по-примитивни средства, за да привлича... противоположния пол. Все пак, в любовта е като на война – всички средства са позволени! И май с едничката цел – красивите емоции. А те, както е известно, са резултат от серотина и допамина, които по време на секс се изработват под въздействието на хипофизата. И в крайна сметка следлюбовната еуфория е резултат от... серотина и допамина.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ели ( преди 11 години )
Чудя се, защо никой не отговаря на въпроси след статиите?На мен също ми се лучи... в тялото ми буквално експлоадираха всякакви хормони, усещаш се на границата на лудостта - осъзнаваш се, но се чувстваш неспособен да се овладееш. Усещаш, говориш и действаш по начин нетипичен за теб, заради някой, когото едва познаваш. Нищо интимно не се случи -заминавах след няколко дни -рзтоянието беше голямо, периода дълъг. Да, симпатията беше взаимна, но може би не чак толкова за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Vesi ( преди 11 години )
Аз изпитвам нещо подобно към един човек когото почти непознавам... само при мисълта за него серотина и допамина ми скачат до небето! Никога не съм се чувствала толкова силно привлечена към някой друг мъж. Това което се чудя обаче дали това че аз го усещам така означава и че той го усеща или привличането от феромони може да бъде и едностранно? Единия полудява а другия не особено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Димитър ( преди 11 години )
Моите поздравления!Сравнително добра, статия особенно за времето си когато е писана.В други сайтове съм срещал основно статии,пълни с абсолютни глупости и липса на каквато и да е достоверна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
иванка ( преди 11 години )
С мен се случи нещо което и до ден днешен не мога да си го обясня.Влюбих се в човек по когото полудявах,но през това време този човек ми даваше да мириша най различни такива неща от всичко това аз бях луда от любов по него.След като нямах вече допир до миризмите му аз го забравих тоест беше ми безразличен много ми беше интересно как толкоз бързо може да се изпари любовта зная че има нещо но не мога да разбера какво моля Ви ако някой има напредстава какво е нека ми отговори благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар