Меню
Готварство

Чудно тесто

28.08.2006г. / 13 52ч.
Аз жената
Чудно тесто

Това тесто е с много функции. От него могат да се приготвят пита, тутманик, кифли – сладки и соленки.

Продукти:
1 кг брашно (от него се оставя около 150-200 г за доомесване)
1/2 л. пр. мляко
2 яйца
1/2 ч. ч. олио
сол или 4 с. лъж. захар (в зависимост от това, какво ще приготвяте)

Приготвяне:
Маята се натрошава и се ръси с 1, 2 с. л. захар (за солено тесто)или с 4 с. л. захар (за сладко тесто). Престоява 10 мин. и се залива с топлото мляко. Остава се да втаса, докато “шупне” и се прибавя към предварително пресятото брашно, в което сме поставили яйцата (без 1 жълтък), олиото и сол на вкус, ако е необходимо. Меси се меко тесто.

1. Ако е за пита се разделя на 9 топки. Реди се като цвете в намаслена и поръсена с брашно тава, с диаметър 25 – 30см. Оставя се да втаса, маже се с жълтък и олио и се пече в затоплена фурна на 220 градуса.

2. Ако е за кифли, тестото се разделя на 5 топки. Разточват се на кора с диаметър 20-25 см като торта. Поставя се плънката по желание (сирене, кашкавал, кренвирш, шоколад, сладко и др.) и се завива от широката към острата част. Втасват, маже се с жълтък и се пече.

3. За тутманик тестото се разделя на 5 топки. Всяка се разточва с диаметър 25-30 см (като тавата трябва да е дълбока и със същия диаметър). Поставя се първата кора, ръси се с мазнина (олио + масло), яйца и сирене, слага се втората и т. н. до последната кора. Всичко се завива на руло, режат се 9 кръгове, редят се в тавата, втасва и се пече по същия начин.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мила ( преди 11 години )
Чудесна идея.Поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 7 rate down comment
katy ( преди 11 години )
Mnogo hubava recepta,tutmanika mi stana chuden, za koeto blagodarq na Boika Dimitrova :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар