Майчинство

Боят като метод на възпитание

09.10.2006г. / 23 43ч.
Аз жената
Боят като метод на възпитание

От векове насам се вярва, че боят “учи”. Много родители в трудни ситуации изгубват контрол и освобождавайки се от гнева напляскват детето си. Други още преди да е направило някоя пакост, предупредително го потупват по дупето. На трети им се е случвало един-два пъти да раздадат шамари в резултат на натрупано раздразнение. Разбира се съществуват и такива, които никога не са посягали на децата си и смятат, че боят не е ефективен.

Странен е фактът, че повече от половината родители пошляпват възпитаниците си, а световно известните възпитатели, поместили съветите си в многотомните книги определят тази форма на възпитание като “неприемлива”.

Според анкетата на Аз жената 64 % от общо 463-ма отговорили посягат на децата си. От тях 15 % смятат, че това е удачен начин да се излезе от трудна ситуация, а мнозинството – 49 %, че само в определени случаи боят е наложителен. 30% избягват напляскването и залагат на други методи на възпитание.

Според дебелите книги боят не е начин, с който можете да възпитате у детето дисциплина и самоконтрол. Латинската дума дисциплина означава “някой, който учи”, а чрез зашлевяването не учите детето си кое е правилно и неприемливо. По този начин само го карате да разграничава нещата на такива, които могат да му донесат шамар и на такива, които не могат. Разбира се ежедневно се сблъсквате с редица проблеми, попадате в различни свади и ви е трудно да се отърсите от насъбралото се раздразнение. Но в трудни моменти, в които ви се е покачил адреналинът си помислете, че действително съществува опасност да нараните най-скъпото си, като не прецените силата на удара.

За дисциплината е необходимо повече постоянство, отколкото мигновено шамаросване. Може да пожънете повече успехи, ако с твърд тон заявите на детето си: “Не прави това, опасно е.” и убедително му разкажете какво може да се случи и от какво се опасявате. При някои деца “Не” не е сигнал, който може да го спре, а дори напротив, да го провокира. Тогава се запасете с голяма доза спокойствие и го следете зорко. Всеки път, когато направи нещо нередно му правете забележка и вярвайте, че с течение на времето ще възприеме наставленията.

В повечето случаи родителите прибягват до напляскване по дупето, не толкова детето да изпита болка, колкото да привлекат вниманието му към нещо сериозно. Такива са ситуации, в които възрастните са категорични, като например неправилно пресичане, бъркане в шкафчето с лекарства, покатерване на високо и опасно място, игра с остри предмети и др. Този метод на възпитание е “подходящ” единствено при най-малките, когато не са в състояние да си поставят ясни граници.

Ако все пак някой ден си “изпуснете нервите” и ударите любимото ви същество, не търсете извинение за постъпката си, а му се извинете. Прегърнете го, кажете му , че го обичате. Обяснете му защо сте загубили контрол в ситуацията, кое ви е накарало да избухнете и не забравяйте да отбележите, че боят е неприемлив.

За това дали боят е ефикасно оръжие в ръцете на родителите, или не, са се изписали тонове, редица организации грижещи се за правата на децата са заемали страна, но никой реално няма необходимите правомощия, за да спре насилието. Единствено в Швеция са приели закон, който забранява телесното наказание, от където може би ще трябва да вземем пример.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Майа ( преди 8 години )
сигурно защото на голо дупе повече боли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
com12344 ( преди 9 години )
За по малките деца може да измислите "чудовището от еди къде си идва и изяжда непослушните деца"Което е много добър метод за непослушните деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
com12344 ( преди 9 години )
Но също искам да кажа че и психическия тормоз не е "ок" за наказание!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
com12344 ( преди 9 години )
Аз съм против боя и насилието над деца! Някой майки бият децата си за незначителни неща, което означава не за бели..Бият ги заради това че детето им им е разбъркало гримовете !!!Което е смешно :D :D !!!!1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
com12344 ( преди 9 години )
До Анонимен: Не искам да те уча как да си възпитаваш дъщерята, но заради това че ти е ровила при гримовете да набиеш най-скъпото ти същество е "НЕПРИЕМЛИВО"! За този случай ти си виновната не дъщеря ти, защото си можела да сложиш гримовете си на място където да не може да ги намери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
milena ( преди 9 години )
cesto biyem s maja mi sina ni ryadko omaga no nay efikasno e kogato go biya po dupeto tam se zasramva i samo 45 pati s greben e nujno i da sedi 5 minuti v agala e dostatacno dori moi priyatelki sa izpolzvali tozi metod mnogo e dobar
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Вчера дъщеря ми *** я хванах да бърка гримовете ми и тогава я хванах за ухото закарах я до леглото събух и гащите и я наплясках по дупето това доста помогна тя е само на 8 години и това и е 6 бой по голо дупе имало е и случаи в които пак съм я била но винаги след като я набия тя спира да прави тази пакост но по често и удрям по 1 шамар по лицето и и дърпам ушите това повече и помага от боя по голо дупе мога да кажа че от всичко най добрия бой е шамара по лицето там веднага спира но със него трябва да паднат още 8 9 да се зачервят бузите колкото по силен е 1 шамар толкова по успешен е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 4 rate down comment
Charmer ( преди 11 години )
Баща ми винаги е предпочитал психическия тормоз пред едно пошляпване. Повярвайте ми, един шамар ударен в определена ситуация, може много по-добре да даде знак на детето, че е прегрешило и да не остави травми в съзнанието му, отколкото един постоянен тормоз и живот в постоянен страх. И още нещо, което е много важно за родителите. Трябва да намерят начин и да кажат "не бях прав" винаги, когато го осъзнаят. От това те не би пострадало достойнството им на родители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 3 rate down comment
Силвия ( преди 11 години )
Искам да кажа че наистина боят не е начин на възпитание но когато трябва не е излишно едно пощляпване по дупето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар