Бременност

Борба с хремата по време на бременност

08.11.2006г. / 00 08ч.
Аз жената
Борба с хремата по време на бременност

Всички сме подвластни на зимните хреми. Но болестта, дори и безобидната настинка се отразява изключително тежко на бременната жена. Появата на симптоми е съпроводена от тревога и не е изключено да предизвика паника при влошаването им. Бременната е подложена на изпитанието да приема медикаменти, докато още нероденото й дете се оформя и укрепва за живота си извън майчината утроба.

Колкото и драматична да изглежда ситуацията имайте предвид, че нещата не са така зле. От една страна високите нива на естроген по време на бременността водят до изсушаване на слизестите мембрани и набъбването им, което допълнително затруднява дишането. От друга страна то е възпрепятствано и от нарастването на плода, който притиска диафрагмата. В такива моменти леката простуда носи прекомерни неприятности.

По време на бременността защитните сили на организма на майката се увеличават и възможността да се разболеете е много по-малка, отколкото при други обстоятелства. Но ако бременната е болна от грип, възможността да настъпят усложнения се увеличава 5 пъти. Най-добре е веднага да се обади на лекуващия лекар, като спомене кога са се появили симптомите, имали ли са причина, какво облекчава симптомите и кое ги изостря, кои домашни лекове е употребила и т.н. В повечето случаи лекарите препоръчват средства, чрез които само се облекчават симптомите.

– При кашлица е хубаво да приемате лекарства, за които не е необходима рецепта, като например Робитусин, Робитусин ДМ или обикновен сироп против кашлица на Викс. Имайте предвид, че активната съставка на Робитусин е същата като на Колдрекс Бронхо сироп или българския Сиракол.

– Високата температура е изключително опасна, особено ако е продължителна. Едни от рисковете за бебето са дефекти на невралната тръба и животозастрашаваща малформация на мозъка и гръбнака. Също така при бременност през първия триместър е възможен дори спонтанен аборт. За да предотвратите възможните рискове, свържете се незабавно с лекуващия лекар. Той най-вероятно ще ви предпише парацетамол (Тиленол) и в по-редки случаи антибиотик.

– При диария лекарят може да ви предпише Донагел или Каопектат. Те са безвредни за бебето медикаменти и успоредно с тях трябва да се взимат много течности.

– Независимо какво е предписаното ви лечение, не спирайте да взимате витамините и фолиевата киселина, за която е установено, че намалява риска от вродени дефекти.

– При хрема най-безобидни са бабините лекове – чай от лайка и солен разтвор (щипка сол разтворена в преварена вода). Те могат да се капят по няколко пъти на ден. Капките за нос употребявайте само по лекарско предписание. При възпалено гърло можете да пиете топъл чай с мед. Парните бани ще облекчат дишането, а чаят действа като леко противовъзпалително. Редовно овлажнявайте въздуха в стаята. Според изследванията медът има леко антисептично действие.

Не се доверявайте на най-новите антивирусни медикаменти, повечето от които не са тествани при бременни. Приемайте деконгестанти, само в случай, че ви го е предписал лекар.

При хрема или настинка най-ефикасното средство за борба е почивката в леглото, приема на много течности и подсилваща и разнообразна храна. Не забравяйте за лечебната сила на пилешката супа и телешкото варено.

Консултирайте се с лекар, ако имате някой от следните симптоми: температура, жълтеникав секрет, болки в ушите или очите, силно дразнене в гърлото, кашлица, която се влошава, болки в корема, продължителна диария, втрисане и други подобни симптоми.

Ако се съмнявате в някой от медикаментите, бихте могли да го проверите дали е подходящ за бременни жени и кърмачки на http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Шаркова ( преди 11 години )
Аз смуча хомеопатичните коризалия. Безвредни са. Първият ден се приемат през 1ч, не повече от 12 на ден. От втория-по три на ден. Веднага пресича хремата - още на 3-4 хапченце за деня. Давам го на малкия от 3-4г. възраст, вземам го и аз-бременна съм в 20-та г.с.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Reni ( преди 11 години )
здравейте, и моят проблем не е по различен.И аз като вас имам лека хрема и съм в 5-ят месец пия чай от липа,от мащерка бъз и други билки които намеря моят съвет е ако можете не пийте никакви медикаменти само в случай, че имате висока продължителна температура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Плами ( преди 11 години )
Здравейте явно всички сме с един и същ проблем. И аз бях с кашлица и ми изписаха сироп Стодал и някакви хапчета за смучене които бяха детски. Но аз си взех Хербитусин за гърло и отделно за кашлица. Много помагат и стават за бременни. Другото което си взех за отпушване на носа е Куикс , то е пръскащо .. Много бременни са доволни от него , но аз нещо не мога да кажа същото. Поне на мен не ми действа. Отпушва ми носа за момента и след 5 мин пак съм със запушен нос. За товаможе да се консултирате за нещо друго за носленцата.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Marina ( преди 11 години )
Zdraveite v 24 gs sum i imah hrema dosta dulgo. Lichnata lekarka mi predpisa kakpi Pinosol na bilkova osnova i niamashe goliam efekt, osven che otpushvashe nosa noshtem. Sega se poiavi kashliva ot 2 dni s draznene v gurloto. Pravia gargari s laika,l soda, kapia i v nosa. Hodih do lichnata kaza nistho seriozno predpisa mi HOMEOVOKS no nistho drugo. Ot dnes imam i gusti hrachki i mnogo se strasnah makar i lichnata da kaza, che niama nistho opasno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
х ( преди 11 години )
имам хрема и не знам кокво да правя , много трудно дишам на 9тия месец съм и е много зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
s. ( преди 11 години )
zdraveite,imam hrema,moje li nqkoi da mi kaje nqkakvi kapki za nos?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
petia ( преди 11 години )
zdraveite leko sam nastinala niakoi moje li da mi kaje kakvo da pia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар