Семейство

Раждане в дискретност

13.11.2006г. / 00 41ч.
Аз жената
Раждане в дискретност

Родителите ще могат да пазят анонимност докато децата им навършат пълнолетие, това гласи част от проектозакон внесен за гласуване във Френския парламент. По този начин ще се премахне до сега съществуващото анонимно раждане и ще се замени с “раждане в дискретност”.

Това е продиктувано от факта, че много родители издирват децата си, но тайната процедура ги възпрепятства. Също така често се случва дете, което е било изоставено от биологичните си родители да се интересува какво е станало с тях и да се опитва да ги открие, но безуспешно.

В Белгия е възможно да се приеме подобен проектозакон. За сега майките са задължени да вписват имената си в акта за раждане на децата си. Някои смятат, че именно тези изисквания са подтикнали голяма част от жените към аборт или изоставяне на децата. Често се случва да бъде намерено новородено в някой парк, градинка или дори в кофа за смет. Друга част от белгийките заминават за Франция, където анонимно раждат. За да се прекрати тази порочна практика правителството е решено да направи стъпка напред, като въведе раждане в дискретност, където до навършването на пълнолетието си детето няма да знае кои са родителите му, след това ще може да получи генетичните си данни. За целта ще работи специална комисия, която ще служи като посредник между майката и детето.

У нас е задължително вписването на имената на двамата родители в акта за раждане, независимо дали са сключили граждански брак. В срок от 5 дни трябва да се заяви писмено от майката или бащата. Ако това не се случи представител на медицинското заведение, където е станало раждането, прави обявяването. Ако срока е изтекъл, актът за раждане се съставя на основата на решение на съда.

Един от проблемите при установяване на произхода на бебето е припознаването – някои друг вместо биологичния баща да обяви бебето за свое.

Според Семейния кодекс това е обявяване на биологичната връзка между детето и родителя, а правото на детето да знае своите родители е свързано с неговите наследствени права.

Също така освен родените, могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починалите. От друга страна законът дава възможност да се оспори припознаването на децата, както и унищожаване на този акт. Най-често възникват проблеми при осиновените деца, когато осиновителите крият информацията за биологичните им родители, страхуващи се да не загубят децата си.

Коментирай