Семейство

Играчките – “колкото повече толкова повече... или”

11.12.2006г. / 16 22ч.
Вергиния Генова
Играчките – “колкото повече толкова повече... или”

Определено в света на детето играчките заемат важно място. Посредством тях то опознава и комуникира със света. Затова раздялата с любимата играчка може да накара детето да избухне в неудържим плач. Покупката на нова играчка може да го направи щастливо.

Децата са на принципа – “Колкото повече, толкова повече” и винаги се радват на новото, дори интересът им да трае само 15 минути. Но не бива да се оставяте децата да ви манипулират за играчки и всичките ви пари да отиват за това. Ако ги научите да ви посрещат с въпроса “Носиш ли ми нещо?” трудно ще ги откажете от този им навик. По-скоро може да им обясните, че винаги, когато видите нещо интересно или съберете достатъчно пари за желаната играчка ще му я вземете. Не е добре, ако започне да смята, че ако не получава подаръци, значи не го обичате. Детето трябва да е уверено в любовта ви.

Когато е по-малко, за него целият свят е интересен и всички предмети за него са играчки. То не държи да получи някоя конкретно, на този етап е добре да извадите от обхвата му всички опасни предмети и да го оставите да опознава останалите. Може да започне живота си с малко играчки, но имайте предвид, че малко по малко те ще се увеличават. Ако можете, майсторете му играчки от подръчни материали, така хем ще стимулирате творческо мислене у детето, хем ще пестите средства, хем неизползваемите вещи ще получат нов живот. Например едното чорапче е останало самотно и трябва да бъде изхвърлено. Почакайте за момент – то може да бъде част от домашния куклен театър. Залепете или пришийте очички, ушички и устичка и превърнете самотното шарено чорапче в червейче, жълтото в патенце или розовото в прасенце.

Според мен е важно да научите детето си да пази играчките си. Така след време няма да има купчина стари и изпочупени неща, които не са му интересни, а ще може да извадите вече забравените играчки, които отново ще хванат вниманието му и ще ги види в нова светлина. Добре е да се купуват интерактивни играчки, които могат по някакъв начин да ангажират вниманието и мисленето на детето. Примерно с меки кубчета може да играе и когато е на 6 месеца, в началото само ще ги бута или хвърля, ще се опитва да ги дъвче, постепенно ще започне да ги реди. След време те отново ще бъдат интересни защото ще може да строи кули с тях. Когато започне да различава цветовете ще започне да ги подрежда по цвят. Когато се научи да брои, ще започне да ги брои, разпределя и сортира по големина. След време те могат да се превърнат само в малка част от общата игра – примерно стената на една от клетките в зоологическата градина.


Още по темата:

Коментирай