Меню

Баклава – класическа

13 декември 2016 | 15:10 | Аз жената
3 от 21 гласа
Добави в любими
500 г тънки точени кори
400-500 г смлени орехи
250 г захар
1 пакетче ванилия
1 пакетче канела
олио за напръскване на корите и за намазняване на тавата

За сиропа:
400 г захар
120 мл вода
1 пакетче ванилия
1 лимон
60 мин

  • Порции: 7-8

Продукти
Приготвяне

  Намазнете форма за сладкиши и поставете в нея 2-3 точени кори, напръскайте ги с олио. Смесете орехите, канелата и ванилия. Разстелете малко от сместа върху корите, след това сложете още 2-3 кори, напръскани с олио, а после поръсете с орехи. Продължете, докато свършат корите и орехите и завършете с кора. Преди печенето нарежете баклавата в тавата на квадратчета.
Печете в предварително силно загрята (до 200°) фурна до силно зарозовяло.
Междувременно пригответе сироп, като залеете захарта с вода. Добавете ванилия и нарязан на кръгчета лимон. Оставете да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.
Залейте опечената баклава с горещия сироп, сложете я отново в топлата фурна и я оставете за още 15-20 минути, за да поеме сиропа. Когато е готова, я преместете в чиния и я оставете да престои 1-2 дена, докато напълно изсъхне.

Снимка: istock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
*fiery* ( преди 10 години )
аз не слагам в сместа захар, всиката я смесвам да заври с 200мл вода, малко като изстине добавям сока на 1 малък портокал и след като залея наръсвам със смлян шам фъстък за цвят. Става супер и бързо поема ако след заливането оставите за 2-3 мин във фурната. Като изстине или топла е готова за хапване. Да ви е всусно и се надявам идейките ми да ви допаднат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13 rate up comment 1 rate down comment
Десислава ( преди 11 години )
Моля ви, изтрийте тази рецепта за баклава, защото е пълен провал- нищо не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 2 rate down comment
яяяя ( преди 12 години )
4 rate up comment 2 rate down comment
reni ( преди 12 години )
захарта се слага в сместа на орехите и канелата,рецептата е много хубава,лесна и вкусна:))))) Успех на всички решили да пробват тази калорична бомба:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16 rate up comment 1 rate down comment
ir ( преди 12 години )
вашата рецепта е публикувана днес в в.'УИКЕНД".Явно са я преписали от вас без да се замислят.За сиропа сте написали 400г захар и 120мл вода(сигурни ли сте,че е толкова-това е по-малко от чаша вода?).Как точно това количество ще напои цяла тава?А тази захар обявена при корите-250г къде се слага-не става ясно.Уж проста рецепта,пък......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 2 rate down comment
123 ( преди 12 години )