Меню
Готварство

Шест съвета – да готвим здравословно и с усмивка

04.01.2007г. / 09 20ч.
Вергиния Генова
Шест съвета – да готвим здравословно и с усмивка

За да готвим здравословно – нещо, което от една страна е на мода, а от друга – е важно все пак, е необходимо да следваме няколко лесни съвета, но да сме постоянни в това.

1. Гответе винаги с усмивка. Настроението, с което готвите се предава на тези, които ще консумират храната.

2. Откажете се от пресоляването. Ако не можете да го направите от раз – разтворете лъжичка сол в един литър гореща вода и полейте готовите ястия.

3. Не употребявайте костни бульони.

4. Избягвайте пърженето. Най-добре е да приготвяте ястията задушени в собствен сос под капак и да готвите на слаб огън.

5. Печете месото върху подложка от сушени плодове. Изключително вкусни и здравословни ястия се получават когато най-отдолу в тавичката сложим един ред сушени плодове, след това месото и най-отгоре отново плодове. Всичко това се залива с кипяща вода и се пече. Когато водата отново заври, огънят се намалява, така че едва-едва да къкри. Когато ястието е готово се оставя да престои 20-30 минути.

6. Не гответе на много висока температура. Учените са установили, че не е необходимо храните да се обработват на температура по-висока от 100 градуса, защото в този случай белтъците не се разрушават и полезните съставки на храната се запазват. Затова гответе на пресекулки – нека ястието е на огъня 20-30 минути, свалете го от огъня за същото време и отново го сложете да продължи да се вари или пече. Този метод на готвене е доста разпространен из руските земи. Месото става фантастично крехко, а ястието като цяло не само вкусно, но и здравословно.

Коментирай