Свободно време

Сладко като Е951

05.01.2007г. / 10 30ч.
Аз жената
Сладко като Е951

Аспартам: Защо все пак е по-добре да предпочитаме естествените подсладители, когато избираме напитки или храна.

Опитвам се да се сетя, колко често консуматорската ми страст влиза в пряк контакт с хранителни продукти, на чиито опаковки е написано нещо от рода на ” диетично”, “без захар”, “ниска калорийна стойност”... В списъка влизат световно известни и не чак до там популярни марки безалкохолни напитки, шоколади, десерти, дъвки и т. н. Всички те биват представяни като полезни за здравето – сладки и същевременно несъдържащи водещата до затлъстяване захар.

Сладкият вкус идва благодарение на аспартама – изкуственият подсладител, който те съдържат. Днес обаче, неговата употреба се свърза с близо 100 различни странични ефекта, сред които са световъртеж, главоболие, умора, гадене.

Въпреки че евентуалната връзка между използването на изкуствения подсладител и настъпването на определени по-сериозни болести тепърва трябва да бъде доказано, едно нещо е сигурно – аспартама със сигурност натоварва организма

Така че, нашият съвет е да се избягват подобни продукти. Просто не лишавайте тялото си от физически упражнения, за да не се притеснявате от затлъстяване. Това е решението.

Ето и малко повече факти:

Аспартамът
е изкуствен подсладител. Той е известен още като E951, C14H18N2O, или N-L-a-aspartyl-L-phenylalanine 1-methyl ester. Половин вековната история на тази най-масово използвана хранителна добавка е съпроводена с безброй противоречиви факти и изследвания, хитри политически решения и лобистки натиск.

Малко химия
Аспартамът е приблизително 180 пъти по-сладък от захарта. В същото време неговата енергийна стойност е изключително ниска (около 3.5 -4.5 килокалории на грам). Различни изследвания го определят като нестабилен химикал – при продължително излагане на топлина (например няколко седмици “Кока Кола Лайт поставена извън хладилник през лятото) той се разлага до основните съставки, сред които са метанола (който след като бъде приет в организма се преобразува канцерогенното вещество формалдехид), аминокиселината фенилаланин и аминокиселината аспартат. Според някои изследвания концентрацията на фенилаланин в кръвната плазма оказва влияние върху действието на различни невротрансмитери, като може да се окаже фактор за образуването на мозъчни тумори. Има проучвания, които определят и аспартата, като елемент, който оказва негативно влияние върху човешкия мозък, но до този момент няма пълен консенсус до каква степен той е опасен или не.

Изследванията
От всички проведени до този момент изследвания относно евентуалната безопасност на аспартама, най-голямо внимание успя да привлече това на италианската фондация Ramazzini. Представено миналата година, то успява да докаже пряка връзка между продължителната консумация на аспартам и настъпването на левкемия и рак на лимфната тъкан, като в същото отрече пряко отношение между употребата на изкуствения подсладител и мозъчните тумори. Самото изследване бива публикувано в European Journal of Oncology, но въпреки това не бива възприето добре от различните правителствени организации и най-вече от самите производители на аспартам.

В края на тази пролет бе публикувано друго изследване по темата, което бе проведено от американския национален институт по онкологични заболявания. В него участват близо половин милион мъже и жени на възраст над 50 години. След като анализират употребата на продукти съдържащи аспартам в продължение на една година, учените не откриват пряка връзка между различните заболявания и подсладителя. Изследването също е критикувано, тъй като според повечето противници на добавката по-тежките последици са свързани с продължителната употреба на аспартам и едногодишен мониторинг не би могъл да даде релевантни резултати.

Към тези изследвания, бих добавил факта, че преди няколко седмици E951 бе обявен като годен за отрова за мравки.

Материалът е предоставен от Gorichka.bg

Вреден ли е АСПАРТАМА?
Румяна Пенчева, Шумен

Радвам се най-после да попадна на сериозна публикация по този въпрос .
Покрай работата си в компания VISION IPG прочетох статията на Д-р Пенчо Пенев от Варна, който живее и работи от 14-15 г. в ЮАР. Оказва се, че единствено от в. “Папарак” са се отнесли с необходимата доза отговорност и чрез автора на статията “Предупреждение: Нутрасуитът води до рак” – Вили Ганчева – Варна, тази информация успя да види бял свят и в България. Без капка съмнение Д-р Пенев заявява: Това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ! Нутрасуитът/другото име на аспартама/ води до 92 заболявания.
Ето само няколко от оплакванията при продължителната му употреба: болки в стомаха, стягане в областта на гърдите, аритмия, астма, астматични реакции, подпухване, смущения в кръвната захар, рак на мозъка. Проблема се усложнява от факта, че такива продукти се приемат от хора, които вече имат някакви здравословни проблеми. Прилича на изгаряне на бушон: натоварва се инсталацията за известно време и изведнъж “БУМ”. Повечето от твърденията са само редактирани от мен.
Имам само един въпрос към Вас, читатели! Колко от нас ще посегнат към този вестник, за да научат тази истина? Аз никога не бих си купила вестник с такова заглавие! А Вие? Ето ви вид информационно затъмнение или форма на дискриминация. Вие решете!
Аз съм безкрайно благодарна на хората, които ми отвориха очите, на Д-р П. Пенев и Вили Ганчева от Варна. Поклон пред тяхната отговорност, съпричастност и непринудена помощ. Благодаря Ви!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ива ( преди 11 години )
Фенилаламинът е вреден за хора с лошметаболизъм на аминикиселините .А бозата освен аспартам знаете ли колко още *** има , изобщо не реже като едно време ,абе аналогично на проблема с киселото мляко.С консерванти не са истински .На диабетиците още дават аспартам ,нутрасуит :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ЛЮБЕН ( преди 11 години )
Какви напитки безалкохолни да пием като навсякъде като прочетеш ипише Е951 В ЛЕКАРСТВАТА пише за Е951 дъвките също просто като чете човек трябва да си правим сами сокове и нектари през лятото зада си предпазим от тези заболявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
миглена ( преди 11 години )
моля кажете ми в кои хранителен продукт има фениланин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Иво ( преди 11 години )
Вследствие на настинка реших да пия мултивитамини -в случая Мулти Витал (Чайка Фарма). Пих ги 10 дена, а през това време ме скъсваше целодневно главата.Накрая реших.че е работата за лекар-кръвни изследвания,рентген на синуси,УНГ,невролог...никакъв проблем. Разрових google и лека полека стигнах до съдържанието Е951 в таблетките мултивитамини?!?! Сега вече знам-всеки етикет се гледа за Е951,аспартам,фенилаланин или кой както реши да си го напише в съдържанието! За Бога,това си е живо престъпление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Георги ( преди 11 години )
Тъй като наисина се разрових (имах здравословен проблем) сетих се, че дъвча дъвки без захар докато напрягам мозъка си с програмиране. Резултат: Ретинална Мигрена (и Мигрена с аура) ... след това прочетох за връзката на заболяването с употребата на аспартам. Препоръчвам ГОРЕЩО на всички да изключат тази гадост от диетата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Иван ( преди 11 години )
След като прочетох етикета на една напитка и се разрових за този подсладител Е951 стигнах до тази статия много е полезна.На етикета на въпросната напитка пише че е подсладена с Е951 и още 3 вида като най-птдолу също пише и че е източбник на фенилаланин.Е ако не бях прочел тази статия едва ли щях да знам какви отрови пия :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Деяна ( преди 11 години )
Е крайно време беше значи! Добро утро! Някъде го забраняват, а ние тепърва ще откриваме колко вреден е той всъщност!Ето защо не си купувам така любимата ми боза, както и много други неща:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати