Здраве и красота

Склонни ли сте към напълняване?

10.01.2007г. / 11 40ч.
Вергиния Генова
Склонни ли сте към напълняване?

Ако за последните няколко години сте напълнели с повече от 3 килограма бъдете внимателни, може би сте склонни към повишаване на телесната маса с годините. Изследванията показват, че това е нормално. С възрастта женската фигура започва да заприличва на ябълка, мускулната маса намалява, а на нейно място се появяват така стресиращите ни мазнини. Това може да се дължи на:

Естествено повишаване на теглото свързано с бременността. Повече от половината от жените напълняват с повече от 7 килограма, но за щастие за 1-2 години, след раждането на детето мнозинството успяват да върнат предишните си килограми. – Ако не успеете по естествен път, спортувайте повече, откажете се от някои храни, но направете всичко възможно да намалите теглото, защото с всяка следваща бременност ще ви бъде все по-трудно, а това може да се отрази негативно на здравословното ви състояние и да доведе до нежелани последствия като дископатия например.

Отказването от цигарите – обикновено се съпътства с покачване на килограмите.

Менопаузата – намаляването на количеството естроген в организма и преобладаването на мъжките хормони води до натрупване на мазнини в областта на талията.

Намаляването на функциите на щитовидната жлеза – също води до увеличаване на килограмите. – Може да се противодейства с хормонално лечение.

С възрастта организмът ни започва да се нуждае от по-малко количество калории, но по навик, за удоволствие, от мъка или просто така понякога жените похапват повечко, а това определено оказва влияние на кантара.

Учените твърдят, че е нормално до към 65-та година от живота тялото ни да напълнее с 10 килограма, но за да се застраховаме от превишаване на нормата е добре:
да намалим калориите, които поглъщаме
да пием повече вода
да увеличим физическото натоварване – повече спорт, секс, занимания в градината, фитнес.

Да не забравяме старата максима: здрав дух в здраво тяло.

Коментирай
Здраве и красота