Свободно време

Паркур – начин на живот

11.01.2007г. / 10 33ч.
Аз жената
Паркур – начин на живот

Чували ли сте за Паркур? Най-вероятно не или не сте съвсем сигурни какво точно представлява. Но няма начин да не сте гледали видеоклипа на Мадона – Jump, Love Dont Let Me Go на Дейвид Гета или френския игрален филм “Ямакаши”. В тях младежи без капка страх скачат екстремно, катерят се, преодоляват различни препятствия. В общи линии това е Паркур – нов спорт завладял целия свят, включително и България!

Екип от млади кинотворци, студенти в Нов Български Университет, специалност “Кино и телевизия” наскоро завършиха 27 минутния документален филм “Паркур – начин на живот”. Официалната премиера ще се състои на 20-ти януари 2007г. (събота) от 19:00ч. в кино Одеон (на Попа) – вход свободен. Освен авторите на филма, на прожекцията ще присъстват българските трейсъри участващи в "Паркур – начин на живот", както и партньорите помогнали за реализирането на проекта.

Паркур е физическа дисциплина, вдъхновена от човешкото движение, която обръща внимание на непрестанното и умело движение през препятствия (както изкуствени, така и естествени) в обкръжаващата ни среда. Движението може да представлява бягане, скачане, катерене или да включва и други по-сложни техники. Филмът ще ви запознае с този вид спорт и ще ви покаже как той се превръща в начин на живот за тези, които го практикуват. Според основателя на дисциплината Дейвид Бел, духът на паркур се основава донякъде върху понятията за “бягство" и “достигане", т.е. върху идеята за използване на физическата подвижност и бързата мисъл с цел разрешаване на трудни ситуации и възможност за придвижване в желаната посока. Паркур развива всички физически способности на човешкото тяло, като по същото време изисква постоянна концентрация и мислене в три измерения – преценяване на разстояния, преценяване на възможности и преценяване на риск.

Рекламен клип (трейлър) на документалния филм, както и допълнително информация може да намерите на официалната страница на проекта – http://parkour.teentopic.net

фото поглед

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
невен ( преди 11 години )
само nightwalker *** изкефи от целия филм но филма не е лош ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ivan ( преди 11 години )
имали разлика между паркур и фрирън?ако някои мойе дами каже,от сега му благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ludia ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
нати ( преди 11 години )
този спорт е много як и готин ,но също така той крие много рискове, но аз практикувам този спорт вече около 7 или 8 години и не ме е страх от ништо ,като се има в предвид че и аз съм претърпяла много травми но вече съм свикнала с този спорт и знам много и различни техники за прескачане и за премятане ,така че съм уверена в себе. Си за хората които искат да практикуват този спорт но ги е страх искам да им напиша че няма ништо страшно защото този който вярва в себе си може да постигне всичко много лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар