Снимка: Sxc.hu
Една купичка мюсли на ден е не само добре за фигурата ни, но учените са доказали, че жени, които консумират по-голямо количество фибри са с два пъти по-нисък риск от развитие на рак на гърдата. Фибрите това са /влакна, нишки/, съдържащи се в кореноплодните растения, зърнените храни и сушените плодове, които не се асимилират от организма. Средно човек консумира само по 10-12 г фибри, но ако увеличим приема над 30 г това осезателно ще намали риска от рак на гърдата.
Това е установил екип от Университета по Епидемиология и Биостатистика Лийдс, който е изследвал хранителните навици и здравето на над 35000 жени в продължение на 7 години. Възрастта на проучваните жени в началото на експеримента е била между 35 и 69 години. Диетата им е била оценявана като е използван 217-точков въпросник.
257 от жените в пременопауза са развили рак на гърдата по време на проучването. Установено било, че те са приемали по-голямо количество протеини, по-малко фибри и витамин C, в сравнение с останалите. Според учените това вероятно се дължи на въздействието на фибрите върху образуването и регулацията на женския полов хормон естроген. Нивото на този хормон, естествено, е по-високо при по-младите жени.
Доказано е също, че фибрите намаляват риска от развитие на запек, хемороиди и рак на дебелото черво. Полезни са при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, намаляват нивото на холестерол и регулират кръвната захар.
Млечните и животинските храни не съдържат никакви фибри, а храните, богати на мазнини съдържат минимално количество фибри. Знаейки тези неща е добре да съобразяваме менюто си, така че да не лишаваме организма от необходимото и полезното за него. Обикновено когато жените се подлагат на диети наблягат на месото и соковете – а нито едното, нито другото съдържат фибри. В тази връзка е далеч по-добре да заменим белия хляб, с пълнозърнест, отколкото съвсем да се откажем от зърнените изделия.
Лекарите препоръчват поне две от храненията да съдържат храна, богата на фибри, както и да приемаме повече плодове и зеленчуци, по възможност необелени.
Следва една малка таблица с основни, достъпни продукти, които съдържат по-голямо количество фибри и може да ви послужи в определяне на седмичното меню.
Колкото по-добре информирани сме, толкова по-здравословно ще можем да се храним.
продукт | количество | Грама – фибри |
ябълка | Средно голяма | 3 г |
кайсии | 4 бр | 5 г |
Банан | среден | 2, 4 г |
Ечемик неолющен | 40 г | 5 г |
Ечемик готвен | 1 чаша | 6, 5 г |
Боб, червен, готвен | 100 г | 6, 5 г |
боровинки | 1 чаша | 5 г |
Хляб – ръжен | 1 филия | 7 г |
трици | 45 г | 13 г |
Сушени смокини | 100 г | 12 г |
Брашно – ечемик | 100 г | 10 г |
Брашно – соево | 100 г | 15, 5 г |
Брашно – пълнозърнесто | 100 г | 11 г |
Кашу | 75 г | 4, 5 г |
Грах – готвен | 100 г | 6 г |
* * *