Папаята е плод с кръгла или издължена форма, прилича на пъпеш, с тегло от 0, 5 до 9кг. Сърцевината на папаята е сочна и гладка, със сладък вкус, подобен на този на пъпеша. Във вътрешността й има кръгли черни семенца с вкус на пипер, които обикновено се махат, но стават и за ядене.
Плодовете трябва да са с гладка кожа и да не са наранени или ферментирали. Съхраняват се в хладилник до една седмица.
Папаята не съдържа мазнини и холестерол, има ниско съдържание на натрий. Тя е добър източник на фибри и фолиева киселина, богата е на витамин A и C, а също и на витамини от B-комплекса. Ензимът Папаин стимулира храносмилането.
Начин на употреба:
Папаята може да се поднесе обелена, нарязана на парчета и полята с лимонов сок.
Половинките на плода може да се напълнят с плодова салата или със салата от пилешко месо, риба тон, скариди.
Смлените семена на плода се ползват в дресинг за салати.
Папаята може да се добавя към марината или при варенето на месо, да се ползва като зеленчук.
Прочетете още: