Витамините са основни хранителни вещества – наред с белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. Те са регулатори на обменните процеси като основното им действие е каталитично, необходими са за нормалното протичане на всички реакции в организма, за усвояването на хранителните вещества, за растежа и възстановяването на клетките и тъканите.
Редовният им внос повишава имунитета и устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда, подпомага кръвотворенето и функциите на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Витамините са необходими и за нормално използване на белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. При тяхната липса или недостиг обмяната на тези хранителни вещества се нарушава.
Липсата на отделни витамини може да причини недостатъчно усвояване на другите. Тяхната биологична активност в голяма степен зависи от съдържанието на белтъчини в храната. Недостигът на белтъци нарушава усвояването на витамините C, B1, B2, каротин и др. Затова при белтъчна недостатъчност настъпва и витаминна, въпреки достатъчния внос на витамини с храната.
При правилно организирано рационално хранене организмът получава всички витамини и не се налага допълнителен внос на синтетични витаминни препарати. Естествените витамини се усвояват по-добре и оказват по-благоприятно въздействие от техните синтетични аналози, продавани по аптеките.
Витамин C  
Значение – има окислително-възстановителна функция, влияе върху обмяната на веществата, поддържа нормалната пропускливост на съдовата стена, усилва образуването на имунни тела 
Хиповитаминоза – умореност, намалена работоспособност, кръвотечение от венците, понижена устойчивост на организма към инфекции и към някои токсини 
Хипервитаминоза – наблюдава се безпокойство, главоболие, безсъние, повишаване на артериалното налягане и диария, поява на захар в урината, повишаване на кръвната захар, повишено отделяне на калций от организма 
| Продукт (100 g) | Вит. C mg | 
| шипки | до 1500 | 
| френско грозде | 300 | 
| чушки червени | 250 | 
| копър, лапад | 150 | 
| магданоз | 150 | 
| чушки зелени | 150 | 
| ягоди | 70-120 | 
| тиква | 8-110 | 
| коприва | 70 | 
| портокали | 40-60 | 
| лимони | 40-55 | 
| зеле | 10-50 | 
| спанак | 50 | 
| черен дроб | 20-40 | 
| домати | 20-40 | 
| мандарини | 30 | 
| малини | 30 | 
| ябълки | 30 | 
| салата | 30 | 
| грах зелен | 25 | 
| репички | 25 | 
| Продукт (100 g) | Вит. B1 mg | 
| бирена мая | 5 | 
| пшеница зародиш | 2 | 
| фъстъци | 0, 5-0, 8 | 
| репички | 0, 6 | 
| леща | 0, 6 | 
| соя | 0, 6 | 
| черен дроб | 0, 4 | 
| боб, грах | 0, 4 | 
| хляб пшеничен | 0, 4 | 
| Продукт (100 g) | Вит. B12 µg | 
| черен дроб бяла риба | 1300 | 
| черен дроб есетра | 1190 | 
| бъбреци говежди | 500 | 
| черен дроб говежди | 300 | 
| миди | 295 |