Витамините са основни хранителни вещества – наред с белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. Те са регулатори на обменните процеси като основното им действие е каталитично, необходими са за нормалното протичане на всички реакции в организма, за усвояването на хранителните вещества, за растежа и възстановяването на клетките и тъканите.
Редовният им внос повишава имунитета и устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда, подпомага кръвотворенето и функциите на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Витамините са необходими и за нормално използване на белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. При тяхната липса или недостиг обмяната на тези хранителни вещества се нарушава.
Липсата на отделни витамини може да причини недостатъчно усвояване на другите. Тяхната биологична активност в голяма степен зависи от съдържанието на белтъчини в храната. Недостигът на белтъци нарушава усвояването на витамините C, B1, B2, каротин и др. Затова при белтъчна недостатъчност настъпва и витаминна, въпреки достатъчния внос на витамини с храната.
При правилно организирано рационално хранене организмът получава всички витамини и не се налага допълнителен внос на синтетични витаминни препарати. Естествените витамини се усвояват по-добре и оказват по-благоприятно въздействие от техните синтетични аналози, продавани по аптеките.
Витамин C
Значение – има окислително-възстановителна функция, влияе върху обмяната на веществата, поддържа нормалната пропускливост на съдовата стена, усилва образуването на имунни тела
Хиповитаминоза – умореност, намалена работоспособност, кръвотечение от венците, понижена устойчивост на организма към инфекции и към някои токсини
Хипервитаминоза – наблюдава се безпокойство, главоболие, безсъние, повишаване на артериалното налягане и диария, поява на захар в урината, повишаване на кръвната захар, повишено отделяне на калций от организма
Продукт (100 g) | Вит. C mg |
шипки | до 1500 |
френско грозде | 300 |
чушки червени | 250 |
копър, лапад | 150 |
магданоз | 150 |
чушки зелени | 150 |
ягоди | 70-120 |
тиква | 8-110 |
коприва | 70 |
портокали | 40-60 |
лимони | 40-55 |
зеле | 10-50 |
спанак | 50 |
черен дроб | 20-40 |
домати | 20-40 |
мандарини | 30 |
малини | 30 |
ябълки | 30 |
салата | 30 |
грах зелен | 25 |
репички | 25 |
Продукт (100 g) | Вит. B1 mg |
бирена мая | 5 |
пшеница зародиш | 2 |
фъстъци | 0, 5-0, 8 |
репички | 0, 6 |
леща | 0, 6 |
соя | 0, 6 |
черен дроб | 0, 4 |
боб, грах | 0, 4 |
хляб пшеничен | 0, 4 |
Продукт (100 g) | Вит. B12 µg |
черен дроб бяла риба | 1300 |
черен дроб есетра | 1190 |
бъбреци говежди | 500 |
черен дроб говежди | 300 |
миди | 295 |