Здраве и красота

Дали знаем всичко за витамините?

16.01.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
Дали знаем всичко за витамините?

Витамините са основни хранителни вещества – наред с белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. Те са регулатори на обменните процеси като основното им действие е каталитично, необходими са за нормалното протичане на всички реакции в организма, за усвояването на хранителните вещества, за растежа и възстановяването на клетките и тъканите.

Редовният им внос повишава имунитета и устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда, подпомага кръвотворенето и функциите на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Витамините са необходими и за нормално използване на белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. При тяхната липса или недостиг обмяната на тези хранителни вещества се нарушава.

Липсата на отделни витамини може да причини недостатъчно усвояване на другите. Тяхната биологична активност в голяма степен зависи от съдържанието на белтъчини в храната. Недостигът на белтъци нарушава усвояването на витамините C, B1, B2, каротин и др. Затова при белтъчна недостатъчност настъпва и витаминна, въпреки достатъчния внос на витамини с храната.

При правилно организирано рационално хранене организмът получава всички витамини и не се налага допълнителен внос на синтетични витаминни препарати. Естествените витамини се усвояват по-добре и оказват по-благоприятно въздействие от техните синтетични аналози, продавани по аптеките.

Витамин C
Значение – има окислително-възстановителна функция, влияе върху обмяната на веществата, поддържа нормалната пропускливост на съдовата стена, усилва образуването на имунни тела
Хиповитаминоза – умореност, намалена работоспособност, кръвотечение от венците, понижена устойчивост на организма към инфекции и към някои токсини
Хипервитаминоза – наблюдава се безпокойство, главоболие, безсъние, повишаване на артериалното налягане и диария, поява на захар в урината, повишаване на кръвната захар, повишено отделяне на калций от организма

Продукт (100 g) Вит. C mg
шипки до 1500
френско грозде 300
чушки червени 250
копър, лапад 150
магданоз 150
чушки зелени 150
ягоди 70-120
тиква 8-110
коприва 70
портокали 40-60
лимони 40-55
зеле 10-50
спанак 50
черен дроб 20-40
домати 20-40
мандарини 30
малини 30
ябълки 30
салата 30
грах зелен 25
репички 25


Витамин B1
Значение – участва активно в обмяната на въглехидратите, подпомага предаването на нервните импулси
Хиповитаминоза – нарушения в обмяната на въглехидратите, натрупване на млечна и пирогроздена киселина, смущения във функциите на нервната система, обща отпадналост, главоболие, безсъние, намаляване на паметта и вниманието, сърцебиене, раздразнителност, бърза психическа и физическа умора, сърцебиене, изтръпване на крайниците. При липсата на витамин B1 възниква полиневрит – авитаминозата "бери-бери". Синтезът на витамин B1 в червата се подтиска от широкоспектърните антибиотици и най-вече от тетрациклините, поради което приемането на витамина е задължително по време на антибиотично лечение.

Продукт (100 g) Вит. B1 mg
бирена мая 5
пшеница зародиш 2
фъстъци 0, 5-0, 8
репички 0, 6
леща 0, 6
соя 0, 6
черен дроб 0, 4
боб, грах 0, 4
хляб пшеничен 0, 4

Витамин B12 Значение – необходим за поддържане на нормалното кръвообразуване, стимулира узряването на еритроцитите, оказва липотропно действие на черния дроб, активизира синтеза на аминокиселините, стимулира процесите на епителизация и регенерация

Продукт (100 g) Вит. B12 µg
черен дроб бяла риба 1300
черен дроб есетра 1190
бъбреци говежди 500
черен дроб говежди 300
миди 295

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Теодора ( преди 11 години )
това е много хубав сайт за витамините,..наистина съм много доволна и ми свърши добра работа за домашната ми мерси на човека , който е написал тази статия..!! ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар