Майчинство

Погача на 40-ия ден – бебето заема мястото си сред хората

26.02.2007г. / 23 10ч.
Аз жената
Погача на 40-ия ден – бебето заема мястото си сред хората

Обичаят „погача“ или „пита“ се прави на 40-ия ден от раждането на новия член на семейството. Както душите на починалите хора имат 40 дни, за да се простят със земния свят и да намерят пътя към отвъдното, така и душата на бебето има нужда от време, за да „забрави“ това, което знае за света на сенките и да остане в нашия свят. Първите 40 дни са дни на откъсване и период на адаптация на новороденото и неговата майка, която също се е докоснала до отвъдното. Краят се отбелязва тържествено и е свързан както с църквата, така и с някои важни домашни ритуали.

На 40-ия ден родилката се къпе, облича се с празнични дрехи и отива на църква. В някои райони на България взема със себе си китка здравец. Казват, че ако на път за църквата срещне момче, значи следващото й дете ще е от мъжки пол, ако е девойка, значи ще си има момиченце. Попът чете на майката и детето молитва за очистване. След като приключи църковният ритуал, майката и бебето се връщат у дома. Подготвя се трапеза със сладки храни и питиета (да е сладък животът на детето) и майката посреща само жени (жени, които са в цикъл не бива да посещават бебето). Мъже не се допускат, а в съвременния вариант таткото черпи приятелите си извън дома.

Над главата на родилката млада жена с живи родители трябва да разчупи питката, а други две държат бяла кърпа над главата на майката, за да не изпадат трохите (да не избяга късмета на детето). После питката се раздава с мед на гостите, а те пускат пари (монети, за да дрънкат) в кърпата. Връзват я на възел, за да е спестливо детето, но не много стегнат, за да не е скъперник. Майката вдига възела на високо, за да порасне високо детето. Жените подаряват дребни подаръци за бебето, най-често дрехи и играчки.

Когато гостенките си тръгват, не бива да се сбогуват с майката, за да не й избяга кърмата.

С този първи празник майката и бебето заемат своето място в семейството и общността. Жената вече има нова важна роля, тя е станала майка и представя пред света своето дете.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
баба ( преди 8 години )
Ето такива като тия незачитащи традициите затова сме на тоя хал.Много модерни станахте -точно вие не вьзпитавате децата си в бьлгарските традиции истават наркомани п- - - - - и к- - - и и какво очакваш ото новото поколение изменници вьв всичко то чуйте само майките им как хулят пфу-у-у-като че ли са расли в париж- - -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13 rate up comment 19 rate down comment
Даниела ( преди 11 години )
Що за жени ли са!? Това са хора без работа и хора с пари! Млада майка съм, имам син на 3 месеца, никога не съм и помисляла за подобно нещо, първо защото нямам физическото време, 2-ро предпочитам тия пари които ще заминат за нагощаването и напояването на сума и народ да купя нещо на детето, най-малко ще му осигуря храната за месц/месец и половина! Който иска да види детето звъни и идва за час-два на кафе и сладки, без да се съобразявам особено, че тенджерата от снощното ядене че не е измита, или пък че съм изтървала една паяжинка на тавана!Нищо вече не е като едно време, бъдете сигурни че традиции от този род и те замират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 0 rate down comment
мамчето ( преди 11 години )
това са едни от най-хубавите български обичаи, запазени от памтивека, които освен ритуалния си характер имат и практически смисъл - да събереш приятелките си наведнъж да видят бебето, а не да идват една по една на гости, защото родилката има нужда от почивка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 2 rate down comment
bobi ( преди 11 години )
Щом не ви харесват българските обичаи ,тогава приемайте католическите, като свети Валентин и хелуин ,те са от този век и вашето време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 7 rate down comment
Шо за жени сте вие? ( преди 11 години )
Стига с тези идиолтизми. Вкакво време и в кой век живеете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ралица ( преди 11 години )
Интересен обичай е, когато свекървата/майката черпят с бонбони за раждането на внучето си, първият бонбон трябва да вземе човек с живи родители, за да е живо и здраво бебето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар