Семейство

Частните училища в София

25.03.2007г. / 17 04ч.
Джадала Мария
Частните училища в София

Частните училища – избор уж голям, с много обещания – каква е реалната ситуация – видя се на проведеното на 23 и 24 март 2007 г. в музея Земята и хората изложение. Всъщност – не се видя. Участниците бяха твърде малко, а интересът – като че вял. Представени бяха около 20 училища, детски градини, школи. Щандовете им бяха почти еднакви, с малки изключения, а подходът на почти всички – еднакъв, без възможност потенциалните клиенти на частното училище – родителите, готови да заплащат големи такси – да успеят да се ориентират и да намерят предимствата на някои спрямо другите.

Всички предлагат обучение от 15 септември до 15 юни, време между 8 и 17.30 ч., следобед – самоподготовка и домашни само за уикендите. Някои с, други – без програма за лятото. Всички разполагат с голям двор, добра кухня, условия за спорт на място или с транспорт. Всички предлагат транспорт до дома, срещу допълнително заплащане. Някои са с, а други – без униформа. При всички е въведено засилено изучаване на чужд език (предимно английски) в рамките на между 10 и 14 часа седмично (за началните класове).

Как са цените – основен въпрос за не малко хора? Как са условията? За база посочваме първи клас. Ето какво предлагат някои от най-добрите и известни вече частни училища:

Свети Георги (училището към детска градина Wonderworld)
такса: 2600 Евро за предучилищна, 1-4 клас – 3000 Евро
деца в паралелка – 10
Имат униформи.
Репорти за детето се изпращат 1 път седмично.
Програмата е с усилено английски
В момента имат до 4-ти клас.

Иван Вазов (училището към детска градина Малечко)
такса: 3600 лв
деца в паралелка – 8-10
Нямат постоянни медицинско лице, но имат чудесен лекар, който следи децата всеки понеделник.
Собствена кухня, която е много добра.
Стандартната програма на МОН + повече английски.
В момента имат до 7-ми клас.

Света София
такса: 3200 Евро
деца в паралелка – 16-24
Английски език.
До 8-ми клас.

Свети Наум
такса: 2300 Евро
деца в паралелка – 15-18
Английски език.
До 12-ти клас.

Увекинд
такса: 3200 Евро
деца в паралелка – 12-15
Немски език.
В момента имат до 6-ти клас.

Коментари:
Каква е разликата между частното училище и частния хотел? Рекламите на едното и на другото предлагат удобства, екстри, някои привлекателни за родителите, други – за децата. И в двата случая имаме добра храна, удобен транспорт, басейни, площадки и още много други неща, които нямат нищо общо с образованието. Никъде не се говори за изтъкнати преподаватели, за специален подбор на елитни ученици, приети ей така, за престиж на самото училище, за да дърпат класа напред. Едно елитно училище трябва да може да си позволи нещо такова.
Родителите, готови да отделят посочените суми за такси, със сигурност са в състояние да финансират всякакви забавления и удобства на децата си. Но някак си това може да се намери и извън училището. А образованието – колко е цената на самото образование? За какво се плаща – за лакирания паркет и алуминиевата дограма или за госпожа Х, изтъкната начална учителка, подготвила децата А, Б и В, които благодарение на нея са се отличили в конкурса за ......
Така че, нека четем внимателно рекламите, за да не се окаже, че сме записали децата си на хотел. За сравнение, частните университети в България все още са алтернатива на държавните. Може би след 20 години нещата ще се променят, но в момента елитът се обира от държавните университети и всеки иска да се пробва първо там. Образованието е нещо различно от марковите дрехи, както добрият филм е нещо различно от луксозното кино – ако има съвпадение, какво по-хубаво от това! Понякога човек отива на кино не заради филма, а заради удобните седалки, стерео озвучаването и чудесните пуканки. В това няма нищо лошо, стига стига да е наясно какво търси.
Дали ние сме наясно какво искаме за децата си?
Маргарита Кехлибарова, 31г.

Много съм удовлетворена от начина, по който започват да разсъждават българските майки напоследък. Трябваха ни много години, за да успеем да се освободим от еснафщината и да можем да забележим стойностното.
Не че имам нещо против частното образование, но то дълги години, ама изобщо не беше никаква алтернатива на държавното. То беше вариант за забързани родители, втурнали се в надпреварата за правене на пари, които нямаха време да отделят на децата си, и за тях частното училище беше един добър вариант за отмяна.
Но дали децата получаваха добро образование там, никой изобщо не се замисляше. Смея да кажа, че аз съм учител и съм виждала много деца идващи от частни училища при нас в държавното училище с такива големи пропуски, че беше невъзможно да наваксат за една година. Затова статията за частното образование много ме изненада като тълкувание, защото до скоро такива мнения бяха редки явления. Мога да пожелая на частните училища много бъдещи успехи!
Венелина Кръстева, 38г.

Коментирай
18 rate up comment 0 rate down comment
kitivas ( преди 9 години )
В немско училище "Ерих Кестнер" в Люлин, имат много ниски критерии за приемане. Важното е родители да имат пари а нивото е съставено от много деца с манталитет на мутри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24 rate up comment 3 rate down comment
Евелина ( преди 11 години )
Здравейте на всички които се чудите кое училище е по-добро, частното и държавното!Моето дете учи вече пета година в "Меридиан 22" и мога да Ви кажа, че всичко описано в коментара на Малина Андонова е самата истина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
Записах дъщеря си в ЧЕГ Меридиан 22. Положи изпити, приеха я, хареса училишето.Не мисля, че съм сгрешила, поне засега.Винаги съм смятала, че по- малките паралелки дават възможност за индивидуален подход на работа, който определено се губи в държавните училища. Но определено си е истина, че едно дете, ако иска да учи, ще учи, ако не, и училище да му купиш, все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 1 rate down comment
Viktoriq ( преди 11 години )
Mili roditeli,Darjava v koqto nqmq obrazovanie,zakoni i zdraveopazvane kakvo da govorim kadeto i da zapishem dechicata ni nqma znachenie vsichko e falsh. Maikasam na 3 detca ot koito nai malkiq e na 10god.Vsichko tova mojem da go imate za tecata si, no ne v BG.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 1 rate down comment
Теодора ( преди 11 години )
Няма голяма разлика между частно и държавно училище.Разликата е само една и тя е,че в частните училища децата израстват като пълни снопчета.Искам само да кажа на тези нахйи,които се колебаят да не правят тази грешка,защото ако детето само иска да учи то ще учи независимо дали е в държавно или в частно училище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18 rate up comment 1 rate down comment
Стефания ( преди 11 години )
Уважаема г-жо Андонова,Всеки си има мнение и ...причини, които явно "много добре" са го мотивирали за безплатна реклама.Ваша си работа, но не си позволявайте да коментирате заплащането в "Меридиан 22", защото сте подведена с информация от "поръчителите" на статията.Сградата на това училище ще се срути всеки момент,а заплащането е подигравка и унижение /за да не кажа - гавра/с труда и образованието на наистина стойностните учители, които вече масово напускат.А защо не кажете нещо за грамажа и качеството на храната???А за дневния режим след обед - подигравка.Самият факт, че си позволявате да коментирате заплати,които самите учители не знаят едни за други, сам по себе си говори, че мнението Ви е поръчково.Не Ви прави чест да заблуждавате хората.Моля да ме извините/нищо лично към никой/-просто коригирам мнението Ви.Не само аз си преместих детето от там.Още веднъж, извинете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 0 rate down comment
'klient ( преди 11 години )
Не зная от кога е тази информация за частните училища, но това за Иван Вазов въобще не е вярно. Не е никаква алтернатива, това за кухнята е мит, а храната е отвратителна. За английския - ами вече и мравките говорят английски у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 1 rate down comment
Малина ( преди 11 години )
Здравейте,Искам да кажа на тези две майки който обсъждат частните училища без да имат ясна представа за това което се случва там.Моето дете учи в частна английска гимназия "Меридиан22" вече 5 години .За цялото това време мога да кажа само , че не само базата и преподавателите са много над нивото на държавните училища /имам преки наблюдения и от там/.Децата на това училище растът в много по- здравословна среда , имат много по- добра култура и възпитание .Предимствата на частното образование както в цял свят , така и в България са много като част от тях са това , че се обучават в малки паралелки , което предполага повече индивидуален подход ,по- високите заплащания на учителите /съотв.повече мотивираност за работа от тяхна /страна/,охраната също не е за подценяване , защото аз не познавам родител , който не иска детето му да бъде до колкото е възможно предпазено от лошотийте , който се случват в днешно време/наркотици , побойща между ученици , алкохол и т.н.(/.Колкото до "хотелските условия", -да модерно е , чисто е , топло е приятно е в училището , но не мисля че това също е минус , а на против Голям плюс .Храненето на детето е един от най- важните моменти за неговото здравословно израстване.Тук имаме здравословна и разнообразна кухня съобразена с нуждите на детето.Атмосферата в училище предразполага това дацата да се чувстват защитени а пък нас родителите спокойни, че децата ни са под непрекъснат контрол, не са на улицата безпризорнипрез целия ден в който ние трябва да работим за да можем да им подсигурим всичко това.Защото няма нищо по- важно от здравето и сигурността на нашите деца. Колкото до това ,че има неграмотни деца от частни училища , да има , но това зависи до голяма степен от самото дете - то ако няма желание да учи и училище да му купите все си е тая.....Всички училища в България работят по една задължителна програма от Мин.на образованието . А за успехите на учениците може да добиете представа като посетите сайта на училището където ще видите колко победители в олимпиади има, колко деца , са приети в елитни училища след 7клас , колко грамоти , медали и отличия са спечелили децата . Благодаря за вниманието и успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 0 rate down comment
антония ( преди 11 години )
Знаете ли и аз самата съм пред голяма дилема. Майка съм на две момичета - едната вече е 5 клас , а другата е предучилищна. Незнам каво да правя. Голямята е гимназия с изъчаване на английски. Държавно училище, но аз като я гледам и там има доста пропуски.Соред мен и там нямя качество на образованието.Не зная как е в частните ,ама и държавното в 7 клас незнам какво ще правим.Дайте ми съвет -не сам амбициозна майка, просто не искам да попилея времето за трупане на знания на децата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 0 rate down comment
Светлана ( преди 11 години )
Здравейте всички майки! Преди една година записах детето си, пазейки три денонощия 32 СОУ, при най-чудесния преподавател /днес добрите педагози се броят на пръсти/ г-жа Наталия Симеонова. В края на учителската стачка по все още непонятни причини напусна класната на 2А клас г-жа Наталия Симеонова. Въпреки желанието на децата и родителите, на самата г-жа Симеонова да се върне на работа, както и обещанието на Директорката да я възстанови, на нейно място много бързо беше назначен нов преподавател, който все още децата ни не познават и не могат да приемат. Сериозно се замислих дали да не преместя детето си в частно училище, но след като прочетох някои коментари, в недоумение съм. Искам някакъв съвет, защото съм много притеснена за образователната система в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време